Bosna i Hercegovina     | 02.11.2018. 16:48 |

Đokić: Naredne sedmice sastanak vladajuće koalicije o fomiranju vlasti u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2. novembra (FENA) - Predsjednik Socijalističke partije RS-a Petar Đokić istakao je da očekuje, najvjerovatnije naredne sedmice, sastanak stranaka vladajuće koalicije u RS-u, SNSD-a, DNS-a i SP-a kako bi donijeli odluku o formiraju nove vlasti u tom bh. entitetu.

Đokić kaže da socijalisti još na svojim organima nisu razmatrali najavu lidera SNSD-a Milorada Dodika da će ta stranka novoizabranoj entitetskoj predsjednici Željki Cvijanović predložiti Radovana Viškovića (SNSD) za mandatara za sastav nove Vlade RS-a.

- Lično mogu da kažem pozitivno mišljenje o Viškoviću. To je sada inicijativa SNSD-a, našeg koalicionog partnera, i očekujem da u narednim danima, vjerovato naredne sedmice, počnu prvi zvanični razgovori kako pristupiti formiranju vlasti i u RS-u i na nivou BiH - rekao je Đokić za RTRS.

To mora, kako kaže, biti prvi početni sastanak, a nakon toga će stranački organi odlučiti o daljim potezima.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković je rekao da sada DNS i SP, stranke koje su s SNSD-om činile koaliciju u RS-u proteklih više od 20 godina, na svojim organima treba da se izjasne o Dodikovom prijedlogu.

Očekuje da bi konstitutivna sjednica parlamenta mogla da bude zakazana za 19. novembar, a da bi RS mogla da dobije novu Vladu već krajem novembra ili početkom decembra, te da u tom mjesecu budu usvojeni i budžet i ekonomska politika za narednu godinu.

Tvrdi da, po sadašnjim projekcijama, vladajuća koalicija u RS-u će u Narodnoj skupštini imati “komotnu” većinu od oko 50 poslanika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Iračka vlada okončava misiju koalicije pod američkim vodstvom u zemlji

Pregovori o novoj nizozemskoj koaliciji blizu kolapsa nakon povlačenja ključne stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu