Bosna i Hercegovina     | 31.10.2018. 14:44 |

U Bugojnu održana prva konferencija za roditelje u BiH

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 31. oktobra (FENA) - Prva konferencija za roditelje u BiH “Osnaživanje roditeljskih odgojnih vještina“ održana je u Bugojnu u organizaciji Save the Children, a u okviru projekta “Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome”.

Cilj je, kako je rečeno, da se roditelji djece romske nacionalnosti motiviraju da svoju djecu šalju u školu, a konferencija je rezultat rada “kutaka za roditelje”, koje je spomenuta organizacija za djecu podržala u 28 škola u maju ove godine.

-Nadamo se da će škole prepoznati konferencije za roditelje kao jedan novi oblik rada koji će unaprijediti saradnju škole i porodice, i staviti akcent na jačanje roditeljskih vještina da djeci pomognu da uspješno završe osnovno i srednje obrazovanje - naglasila je.

Dodaje da su dosadašnja iskustva roditelja veoma pozitivna te da im radionice kojima prisustvuju veoma mnogo znače, te da su pokazale da “škole ne brinu samo o djeci, već i o roditeljima”.

Koordinatorica projekta “Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome” u Prvoj osnovnoj školi u Bugojnu je učiteljica Fatima Teskeredžić.

-Projekt traje već tri godine, a glavni cilj je jačanje porodice. Proveli smo niz aktivnosti, organizirali radionice s roditeljima i obilježavali prigodne praznike. Sada sumiramo dosadašnje efekte projekta, koji će završiti u decembru - istaknula je.

U okviru današnje konferencije u Prvoj osnovnoj školi održane su tri radionice o temama koje su predložili upravo roditelji: Stilovi odgoja, Komunikacija sa djecom i Prezentacija rezultata projekta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu