Bosna i Hercegovina     | 30.10.2018. 10:55 |

U Zenici obuka za apliciranje na projekte energetske efikasnosti

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. oktobar (FENA) - Program finansiranja projekata smanjenja potrošnje energije i korištenja obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti u javnom i privatnom sektoru kroz Revolving fond, naziv je jednodnevne obuke koja se danas u Zenici održava i za predstavnike lokalnih te kantonalnih vlasti, komunalnih, malih i srednjh preduzeća iz tog grada i Zeničko-dobojskog kantona.

Zenica je peti grad, od ukupno 10 gradova u BiH, u kojem se do sada održala ova stručna edukacija.

-Cilj je svim budućim aplikantima, koji žele povući sredstva iz Revolving fonda, pružiti podršku kako da kandidiraju projekte iz energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH je uspostavio Revolving fond 2016. godine i on je operativan za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a od 2017. godine i za projekte iz oblasti okoliša. Revolving fond se u Republici Srpska još uspostavlja - navela je Džana Jusufović iz sarajevskog preduzeća “CETEOR”, koje pruža tehničku podršku ovom projektu.

Ona je dodala kako je budžet Revolving fonda FBiH 1.600.000 KM, a minimalno učešće po aplikantu je 5.000 KM.

-Obaveze aplikanata su regulisane javnim pozivima. To su kreditna sredstva, a investicija se vraća iz ušteda koje se postižu. To nisu grant sredstva - pojasnila je, istaknuvši da aplikanti imaju obavezu da urade projektno-tehničku dokumentaciju za koju od Fonda mogu dobiti grant sredstva.

Ključni uslovi za apliciranje su da se postignu uštede električne energije za minimalno 20 posto te da se smanje emisije stakleničkih gasova za isti procenat.

Ovi projekti energetske efikasnosti realiziraju se u sklopu programa "Zeleni ekonomski razvoj“ (GED), koji realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansira Vlada Švedske.

-Možemo reći da već nekoliko godina organizujemo ovaj vid edukacije i odziv je zaista dobar. Nekoliko projekata infrastrukture radili smo i u Zenici, a jedan od njih je i vrtić “Dunja”. Svoj rad nastavljamo i u narednom periodu, ali kroz projekte druge faze, jer ove godine završava projekt u ovom obliku. Tako da ćemo do 2020. godine, raditi kroz projekt “Zeleni ekonomski razvoj II” - kazala je asistent na projektu “Zeleni ekonomski razvoj” UNDP-a Danijela Kardaš.

Saradnici na ovim projektima su i entitetski fondovi za okoliš.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Efikasniji načini upotrebe energije predstavljeni građanima Bijeljine

'Zeleni ekonomski razvoj' u Mostaru

U ZDK nastavak projekta "Zeleni održivi razvoj"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo