Bosna i Hercegovina     | 26.10.2018. 12:17 |

Konferencija BAM skreće pažnju na važnost baštinskih institucija u zajednici

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Asocijacija informacijskih stručnjaka - bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) okupila je, uz pomoć brojnih suorganizatora, stručnjake iz regije u Sarajevu na desetoj međunarodnoj konferenciji, koja za cilj ima kroz razne sadržaje skrenuti pažnju na važnost i ulogu baštinskih institucija u svakoj društvenoj zajednici.

Generalni sekretar Asocijacije BAM Narcisa Rastoder kazala je novinarima da tema dvodnevne konferencije zapravo prati smjernice UN Agende 2030 za održivi razvoj te podsjeća da su biblioteke, muzeji i arhivi zapravo aktivni sudionici u programima održivosti razvoja jer kao baštinske institucije omogućavaju pristup znanju koje baštine za buduće generacije.  

- Mi zapravo želimo dokazati zajednici u kojoj živimo da smo jednako važan partner u planiranju ekonomskog lokalnog, ali i regionalnog razvoja. Razmjenom iskustava s kolegama iz regije unapređujemo znanja i stječemo nova iskustva, a jedan od zaključaka odnosno preporuka konferencije svakako će biti skretanje pažnje o podizanju svijesti o stanju institucija kulture u BiH s prijedlozima za unapređenje - naglasila je.

Edita Bačić s Pravnog fakulteta u Splitu i članica Hrvatskog knjižničarskog društva smatra da biblioteke, muzeji i arhivi rade upravo ono što je predviđeno Agendom 2030 i što je stanovništvu potrebno za održivi razvoj.

- A koliko je to zajednica prepoznala (u smislu donosioca odluka), to je sad naš korak naprijed. One koji o nama odlučuju moramo, na neki način, povezati s ciljevima Agende i pokazati da je to zapravo naš posao. To je ta veza između donosioca odluka i knjižnica svih vrsta - istaknula je.  

Lejla Hrelja iz Ureda UNESCO-a u Sarajevu istaknula je doprinos institucija kulture na ostvarenju ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030, koja je kroz 17 ciljeva (podciljeve i indikatore) postavila zadatke svijetu da se ide ka boljoj budućnosti. Institucije kulture umnogome, kaže, tome doprinose kroz različite segmente.

Međunarodna konferencija 'Evropske smjernice za suradnju biblioteka, arhiva i muzeja'  s ovogodišnjim nazivom 'Javno zagovaranje u svrhu boljeg pozicioniranja biblioteka, arhiva i muzeja u zajednici' počela je danas u Historijskom muzeju BiH, jednoj od institucija kulture koja još nema riješen pravni status. Konferencija će sutra biti nastavljena u zgradi Općine Bugojno (kao jednom od sponzora tog skupa), a predviđen je i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti tog područja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu