Kultura     | 24.10.2018. 11:05 |

HNK Mostar obilježava obljetnicu smrti književnika Ilije Jakovljevića

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. listopada (FENA) - Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježit će stodvadesetu obljetnicu rođenja (21. 10. 1898.) i sedamdesetu obljetnicu smrti (28. 10. 1948.) književnika Ilije Jakovljevića besplatnom predstavom "Logorilijada", koja je nastala prema njegovoj memoarskoj prozi "Konclogor na Savi" i zbirci pjesama "Lirika nevremena" te motivima "Grobnice za Borisa Davidoviča" Danila Kiša.

Predstava će biti izvedena u HNK Mostar u nedjelju, 28. listopada, s početkom u 20 sati, najavili su iz mostarske teatarske kuće.

Taj kazališni komad režirao je Ivan Leo Lemo, dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Dragan Komadina, a urađena je u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i Maticom hrvatskom Mostar.

U predstavi igraju Robert Pehar, Branimir Vidić Flika, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Boris Matić, Bojan Beribaka i Mario Bošnjak.

Nakon premijerne izvedbe u Dubrovniku, 6. 10. 2018. godine, hrvatska je kazališna kritika dobro ocijenila predstavu, pa je tako Davor Mojaš, između ostaloga, na portalu Kazalište.hr zapisao:

"Uigran, discipliniran i u potpunosti predan redateljskom rukopisu, glumački ansambl predstave predvodi Robert Pehar kao Ilija Jakovljević, koji predano i s punim glumačkim pokrićem dopisuje unutarnje lomove, bol, strah i zazore sudbine pjesnika koji se povijesnim vjetrovima usprkos i torturi u totalitarnim režimima ne odriče vlastitih političkih i moralnih uvjerenja. Njegova jedina obrana je svjedočiti - pisanjem pjesama, proznim i memoarskim zapisima koji ne trpe ravnodušnost i zazivaju i ovakva uprizorenja nezaborava radi".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HNK Mostar oglasio se povodom izjave predsjednika Gradskog Vijeća Grada Mostara

Održana komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel