Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 20.10.2018. 13:37 |

Obilježen svečani početak besplatne škole programiranja na SUM-u  

FENA Saopćenje

 

MOSTAR, 20. listopada (FENA) - Na Sveučilištu u Mostaru obilježen je svečani početak besplatne škole programiranja pod nazivom „CoderDojo@SUMIT“.

Centar za IT tehnologije Sveučilišta u Mostaru i Bit Alijansa organizirali su nastavu programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola uzrasta od 13 do 17 godina.

U ime rektora SUM-a nazočnima se obratio dekan Fakulteta prirodoslovno–matematičkih i odgojnih znanosti prof. dr. sc. Mario Vasilj koji je istaknuo kako je nekad osnovna pismenost, čitanje i pisanje, bila posve dovoljna za uključivanje u svijet kulture i civilizacije.

„Sve više to uključivanje zahtijevalo medijsku pismenost da bi se u ova naša vremena osobiti naglasak stavio na računalnu pismenost“, kazao je dekan Vasilj, te poručio polaznicima kako je važno naučiti programski misliti.

Voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Tomislav Volarić je naglasio kako je SUMIT strateški projekt Sveučilišta u Mostaru.

„S ovim projektom želimo mladima otvoriti naša vrata i zainteresirati ih za vještine programiranja“, rekao je Volarić.

Svečanom početku nastave nazočili su i predstavnici lokalnih IT tvrtki koji su svojim pričama motivirali učenike za obrazovanje u softverskoj industriji, a članice su Bit Alliance. Haris Palalija predstavio je rad, misiju i viziju udruge Bit Alliance, partnera SUM-a u ovom projektu, a ujedno i krovne organizacije bh softverske industrije koja danas okuplja 51 tvrtku u BiH iz područja informacijskih tehnologija s ciljem razvijanja mogućnosti na tržištu softverske industrije.

Besplatna škola programiranja još je jedan od iskoraka Sveučilišta u Mostaru u društvenoj integraciji čime pokazuje brigu o svim segmentima društva i razinama obrazovanja, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel