Ekonomija     | 19.10.2018. 12:44 |

U Mostaru predstavljen 'EU4Business' projekt

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 19. oktobra (FENA) -  U mostarskom Hotelu 'Mepas' u petak je predstavljen projekt "EU4Business", koji podržava razvoj privatnog sektora u BiH, a čiji su direktni korisnici domaće kompanije, poljoprivrednici i poduzetnici. 

Po riječima menadžera tog projekta u Njemačkoj razvojnoj agenciji (GIZ) Gligora Stojkova, budžet projekta je 16,1 milion eura, od kojih 15 miliona eura obezbjeđuje EU, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. 

 Aktivnosti projekta, kako je dodao, usmjerene su prema pomoći privatnom sektoru, a prije svega pomoći izvoznim sektorima, zatim sektoru turizma, sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, te sektoru poduzetništva.

 Projekt se implementira u periodu od aprila 2018. do marta 2022. godine, a implementiraju ga Njemačka razvojna agencija (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Stojkov je naglasio kako je ukupno 10 miliona eura namijenjeno razvoju privatnog sektora u BiH putem dodjele bespovratnih sredstava.

- Ukupan fond projekta koji je predviđen za grantove je 10 miliona eura, od čega će se 4,5 miliona eura dodijeliti poduzetnicima u izvoznim sektorima, 1,5 miliona eura poduzetnicima i partnerstvima u oblasti turizma, 3 miliona eura za poticaje i aktivnosti u ruralnom razvoju i poljoprivredi te milion eura za razvoj poduzetništva - kazao je Stojkov.

Pored direktne pomoći, 'EU4Business' projekt će pružiti i tehničku pomoć institucijama i budućim korisnicima u jačanju njihovih kapaciteta.

- Ovaj projekt je fokusiran na razvoj privatnog sektora i njegov osnovni cilj je da poduzeća i poduzetnici rade bolje, brže i prije svega inovativnije. Smatramo da su inovacije jedna tema koja može omogućiti svim poduzećima da kroz vlastiti razvoj povećaju izvoz, ali prije svega da kreiraju radna mjesta i da kroz to poboljšaju život stanovnika BiH - naglasio je Stojkov.

Govoreći o veličini grantova, dodao je da će poduzetnici moći aplicirati i dobiti grant veličine između 50 i 200 hiljada eura, u zavisnosti od sektora i tipa partnerstva.

Sredstva će biti dodijeljena putem sedam tendera, koji će biti raspisani u periodu od novembra ove do novembra iduće godine.

Inače, skup u Mostaru treći je od ukupno šest skupova u organizaciji projekta 'EU4Business' koji će biti održani do kraja mjeseca. Nakon Mostara slijede Banja Luka, Bihać i Goražde.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel