Regija     | 16.10.2018. 17:09 |

Delegacija Američke ambasade posjetila Bošnjačko nacionalno vijeće

FENA Saopćenje

NOVI PAZAR/SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Sekretarka Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kate Waltzak posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i susrela se s predsjednikom Sulejmanom Ugljaninom, saopćeno je iz tog vijeća u Novom Pazaru.

Ugljanin je upoznao Waltzak o aktivnostima Vijeća, statusom i položajem Bošnjaka i Sandžaka, o problemima Bošnjaka u Srbiji, kao i o konkretnim prijedlozima Bošnjačkog nacionalnog vijeća za rješavanje tih problema.

- Razlog svih problema u Sandžaku jeste neriješen status Bošnjaka i neriješen status Sandžaka. Naše stanje dodatno otežava to što Srbija nije pravna država i ne postoji jednakost u zakonu, drugačije se provode zakoni Srbije u Sandžaku, a drugačije u drugim dijelovima Srbije - rekao je. 

Ugljanin je upozorio na nezakonite radnje Republičke izborne komisije u procesu izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće i pokušaje srpske vlade da direktnim miješanjem utiče na sam izborni proces.

Razgovarano je i o budućim projektima Vijeća, posebno „Klubu mladih istraživača“ koji predstavljaju prvi korak ka izgradnji Instituta za održivi ekonomski razvoj Sandžaka, projekte vezane za podršku mladim ljudima u započinjanju biznisa i poslova vezanih za poljoprivredu, kao i edukaciju građanstva za ispravno reagovanje na elementarne nepogode, požare, poplave i druge nepogode, kao i uspostavljanja civilne zaštite.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel