Ekonomija     | 14.10.2018. 21:47 |

U Mostaru otvoreno Prvo savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta CIRED-a

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 14. oktobra (FENA) - Prvo savjetovanja Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji - BH K CIRED svečano je otvoreno u nedjelju navečer u Hotelu "Mepas" u Mostaru.

Na savjetovanju, koje će trajati do 16. oktobra, bit će prezentirano 65 referata, uz sudjelovanje oko 300 stručnjaka i naučnika iz Bosne i Hercegovine i okolnih zemalja.

 Savjetovanje je svečano otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je čestitao 25 godina postojanja BH CIGRÉ te svim sudionicima zaželio uspješan i koristan rad.

- Želim da kroz ovo savjetovanje ostvarimo ono što je stvarno vaša želja da možemo pomoći bh. društvu u integracijskim procesima, a da i svi vaši zaključci nađu svoje mjesto u našim reformskim agendama koje nam itekako trebaju - kazao je Čović.

Prisutne je, uz ostale, pozdravio i predsjednik BH K CIRED-a Drago Bago, koji je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom savjetovanju.

Kazao je kako savjetovanje BH CIRED-a ima zadatak da iznađe odgovore na one teme koje su važne za funkcioniranje distribucijskog dijela elektroenergetskog sustava, ali i svih ostalih njegovih sastavnica.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRÉ Edhem Bičakčić istakao je kako je BH komitet CIRED-a aplicirao za uključenje u Međunarodni CIRED te izrazio uvjerenje kako će ta aplikacija biti uspješno riješena do kraja godine.

Ova prva konferencija, kaže Bičakčić, samo pokazuje da je on već stasao u jednu ozbiljnu organizaciju.

- Zajedničko djelovanje CIGRÉ i CIREDA je nešto što već postoji i mi mislimo da slijedimo taj model - izjavio je Bičakčić.

Na svečanom otvaranju uručena su i dva posebna priznanja u znak zahvalnosti za značajan doprinos podršci u radu i afirmaciji BH komiteta CIGRÉ, a dobili su ih član Predsjedništva BiH Dragan Čović i generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Savjetovanje je okupilo menadžere elektrodistributivnih kompanija, eksperte iz određenih oblasti distribucije električne energije, korisnike i servisere energetske opreme za elektrodistribuciju, proizvođače energetske opreme za distribuciju, te konsultante, projektante, profesore i istraživače.

Inače, Bosanskohercegovački komitet CIRED - BH K CIRED formiran je u okviru BH K CIGRÉ, kao vodeća organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi stručnim i naučnim problemima u oblasti distribucije električne energije, funkcioniranjem tržišta električne energije, procesima regulacije te utjecajem na tehnološki, funkcionalni i ekonomski razvoj elektrodistributivnog sistema.

 

 

 

 

                                                                                                                        

 

 

                                                                                                             

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel