Svijet     | 14.10.2018. 10:57 |

Izbori u Bavarskoj test za konzervativne saveznike Angele Merkel

FENA Internet

MINHEN, 14. oktobra (FENA) - U Bavarskoj se u nedelju održavaju pokrajinski izbori na kojima se prema anketama očekuje da će dominantna bavarska stranka desnog centra Hrišćansko-socijalna unija (CSU) imati najgori rezultat u posljednjih 50 godina.

Oko 9,5 miliona ljudi ima pravo glasa za državnu vladu, gde je Hrišćansko-socijalna unija, sestrinska stranka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, imala apsolutnu većinu u posljednjih 56 godina, izuzev pet godina, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ankete ukazuju da će CSU izgubiti većinu  na izborima i moguće ostvariti svoj najgori rezultat od 1950-ih.

CSU koja je zauzela tvrd stav protiv migracije izgleda da gubi podršku i sa lijeve i sa desne strane, tako da Zeleni prikupljaju liberalne glasače, a ekstremnodesničarska Alternativa za Nemačku (AfD) uzima one sa desnog spektra.

Predizborne ankete ukazuju da su mnogi Bavarci skloni ljevici i da nade položu u stranku Zelenih. Oni bi, prema ispitivanjima javnog mnijenja, mogli da osvoje do 18 odsto glasova i postanu druga po jačini stranka u pokrajinskom parlamentu.

Socijalno konzervativna CSU postoji samo u Bavarskoj i važan je, premda često nezgodan partner Merkelkinog CDU-a. Te dvije stranke čine okosnicu nestabilne koalicije na saveznom nivou sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Mada je malo vjerovatno da će CSU potpuno izgubiti vlast u Bavarskoj, rezultati kakve predviđaju ankete biće ponižavajući i spekuliše se da bi vođa stanke, inače ministar unutrašnjih poslova Nemačke Hors Zehofer, mogao biti prinuđen da podnese ostavku.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Britanski opozicioni Laburisti nanijeli težak udarac vladajućim konzervativcima na lokalnim izborima

Plenković: Na nove izbore nećemo ići sigurno, uvijek postoje kreativna rješenja

Anketa: Oko 60 posto Beograđana sudjelovat će na izborima 2. lipnja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel