Kultura     | 12.10.2018. 21:27 |

Premijerom filma 'Južni vetar' počeo sedmi Tuzla Film Festival

FENA Saopćenje

TUZLA, 12. oktobra (FENA) - Filmom 'Južni vetar' Miloša Avramovića večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli svečano otvoren sedmi Tuzla Film Festival (TFF), a u osam dana festivala filmovi će biti prikazani u okviru pet grupa - dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, kratki igrani i future generation short films.

Direktor TFF-a Boris Balta kazao je da je ponosan na činjenicu da se na prostoru Tuzlanskog kantona kreira filmska industrija, kao i na sve veći broj filmskih ostvarenja koji se prikazuju u okviru ovog festivala.

Na Festivalu će ljubitelji filmske umjetnosti moći vidjeti 120 filmova od čega je sedam dugometražnih u konkurenciji. Ove godine, kako je najavljeno, desit će se i svjetske premijere, čak iz Japana.

Kako ističu iz direkcije Festivala, Tuzla Film Festival uspio se svrstati u deset najvećih festivala po veličini na Balkanu.

-Ove godine na direkciju TFF pristiglo je više od 800 filmova, što za festival koji traje šest godina nije mala stvar i ne dešava se tako često. Zato smo se ove godine potrudili više nego ikada i u okviru osam dana koliko će festival trajati publiku očekuju zaista odlični filmovi - ističu iz direkcije ovog festivala.

Predviđen je bogat prateći program, a tradicionalna Vila TFF-a će biti dodijeljena za kratki igrani film, animirani, dugometražni igrani i kratki dokumentarni film, te za produkciju i doprinos filmskoj umjetnosti.

Dodjela 'Vile' i ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg festivala predviđena je 19. oktobra uz projekciju serije 'Novine' Dalibora Matanića.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel