Bosna i Hercegovina     | 11.10.2018. 14:26 |

U Mostaru uskoro kontejneri za e-otpad

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 11. listopada (FENA) - Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o., prvi operater za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u BiH, u Mostaru pokreće projekt "Recikliran uređaj je spašen resurs".

Tim povodom u četvrtak je organiziran sastanak predstavnika ZEOS-a s predstavnicima mostarskih komunalnih poduzeća, lokalnih medija i koordinatorima škola, kako bi se uspostavila suradnja i uredila oblast pravilnoga odlaganja i zbrinjavanja električnoga i elektronskoga otpada u Mostaru.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u prosjeku je svaki stanovnik planeta Zemlje prošle godine generirao 6,1 kilogram električnog i elektronskog otpada (e-otpada), a količina e-otpada u Europi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija otpada.

U e-otpad spadaju zamrzivači, mali kućanski aparati, IT oprema, mobiteli, televizori, igračke, električni alat i slično.

Po riječima pomoćnice direktora ZEOS eko-sistema Elme Babić-Džihanić, projekt "Recikliran uređaj je spašen resurs" odobrilo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, a odnosit će se prvenstveno na rad sa školama i podizanje ekološke svijesti kod djece osnovnih škola.

- Djeca će se kroz ovaj projekt upoznati s reciklažom električnoga i elektronskoga otpada i opasnostima od njega, mogućnostima odvajanja i postavljanjem infrastrukture za prikupljanje tog otpada u Mostaru - rekla je Babić-Džihanić.

Najavila je kako bi se prvi specijalni kontejneri za odvojeno prikupljanje elektronskog i električnog otpada trebali postaviti u Mostaru do kraja godine.

Podsjetila je da su takvi kontejneri postavljeni krajem 2017. godine u Sarajevu.

- Edukativni projekti podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpad pokrenuti su na razini osnovnih škola u općinama Konjic, Jablanica i Mostar. Očekujemo da se jave i druge škole u HNŽ-u i da nam se pridruže - kazala je Babić-Džihanić.

Projekt se realizira u suradnji s općinama i javnim komunalnim poduzećima, kako bi se proces propisnog odlaganja i zbrinjavanja e-otpada nastavio i nakon službenog završetka projekta.

Pomoćnica direktora ZEOS Eko-sistem dodala je kako će povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada, 13. listopada, to poduzeće na području BiH realizirati niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti, a građani će se upoznati zašto je bitno pravilno odlagati svoj e-otpad, koje su koristi reciklaže te koje su opasnosti koje e-otpad nosi.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel