Svijet     | 11.10.2018. 15:20 |

Dvojica astronauta će biti prebačena u Moskvu nakon havarije na Sojuzu

FENA Internet

BAJKONUR, 11. oktobra (FENA) - NASA je saopćila u četvrtak da će dvojica astronauta biti prebačeni u Moskvu nakon prinudnog slijetanja u stepe Kazahstana .

Astronaut NASA-e Nick Hague i Roskosmosa Aleksej Ovčinin prinudno su danas sletili u stepe Kazahstana  nakon havarije na ruskoj svemirskoj kapsuli Sojuz koja ih je prevozila na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Administrator  NASA-e Jim Bridenstine navodi u saopćenju za javnost da su Hague i Ovčinin u dobrom stanju i da će biti prebačeni u centar za obuku kosmonauta Gagarin u Zvjezdanom gradu u blizini Moskve.

Dodao je da će "biti provedena opsežna istraga o uzroku ovog incidenta".

Visoki zvaničnik ruske vlade  izjavio je da je Rusija suspendovala lansiranje ljudskih posada u svemir čekajući na istragu o uzroku havarije na Sojuzu.

Zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov izjavio je da se kapsula Sojuz automatski odvojila od motora kada se pokvario 123 sekunde nakon lansiranja s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu koji koristi Rusija.

Borisov je istaknuo da će Rusija podijeliti sve bitne informacije sa Sjedinjenim Državama, dodajući da će istraga uzroka havarije na Sojuzu biti provedena, prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Rayana Bernawi prva Saudijka, muslimanka i Arapkinja u svemiru

Rusi će američkom astronautu omogućiti povratak na Zemlju uprkos napetostima

Zagrljaji i selfiji po dolasku nove posade na Međunarodnu svemirsku stanicu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu