Regija     | 10.10.2018. 09:51 |

MVEP RH: Nećemo blokirati CG na putu ka EU zbog spora oko broda 'Jadran'

FENA Mladenka Krilic

 

PODGORICA, 10. listopada (FENA) - Odgovarajući na pitanje hoće li zvanični Zagreb blokirati Crnu Goru zbog spora oko školskog broda "Jadran", iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske istaknuli su kako ta država nijednu zemlju neće blokirati na putu prema Europskoj uniji (EU), već će dosljedno insistirati na ispunjavanju svih kriterija.

Komentirajući spor oko školskog broda "Jadran", iz hrvatskog ministarstva su za portal RTCG kazali da je to dio "još neriješenog pitanja vezanog za sukcesiju vojne imovine Republike Hrvatske i Crne Gore"

"Republika Hrvatska podržava Crnu Goru i njen put prema EU, kako je to činila i u pogledu članstva Crne Gore u NATO-u. Zahvaljujući tome dvije zemlje su danas saveznice u NATO-u. Republika Hrvatska neće nikoga blokirati na putu prema EU, upravo obrnuto, no dosljedno će insistirati na ispunjavanju svih kriterija", stoji u odgovoru resornoga ministarstva Republike Hrvatske.

Nakon rata, Crna Gora i Republika Hrvatska riješile su skoro sve razmirice osim jedne - svađe oko 85 godina starog školskog jedrenjaka koji je pripadao mornarici Kraljevine Jugoslavije.

Školski jedrenjak dug 60 metara pod imenom "Jadran" trenutno je dio crnogorske pomorske flote smještene u Tivtu. Hrvatska traži povrat broda, no Crna Gora to odbija.

Brod je prije rata bio usidren u hrvatskoj luci u Splitu, no 1990. godine prebačen je u Crnu Goru zbog popravka.

Hrvatska kaže da je brod oduvijek bio u Splitu te da se mora vratiti nakon što je ilegalno oduzet, dok Crna Gora tvrdi da je prema sporazumu između zaraćenih strana nakon krvavog raspada 1990. sva vojna oprema ostala u vlasništvu one države gdje se nalazila.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Državno tužiteljstvo formiralo predmet nakon intervjua bivšeg predsjednika Đukanovića

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu