Bosna i Hercegovina     | 06.10.2018. 10:35 |

Tri stotine mladih na planinarskom križnom putu Bugojno - Kupres - Rama

FENA Saopćenje

BUGOJNO/KUPRES, 6. listopada (FENA) - Okupljanjem oko tri stotine sudionika u crkvi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu u subotu ujutro započeo je 11. planinarski križni put mladih u organizaciji udruge Studentski katolički centar Split (SKAC_St).

Nakon svete mise mladi iz Splita, Zagreba, Kupresa, Rame i Bugojna krenuli su na dvodnevni planinarski pohod preko Kupresa do Rame.

Prva postaja bila je povijesni lokalitet Vesela straža kod Bugojna, gdje su predstavnici bugojanske općine i gospodarstvenik Husein Smajić priredili doručak za mlade.

Na tom mjestu prije nekoliko godina pronađeni su ostaci crkve iz srednje vijeka. Prema nekim procjenama crkva datira iz 13. stoljeća. Najpoznatiji zapis o njoj kaže da je 1406. godine u toj crkvi održan kapitul bosanske franjevačke vikarije „od sve Bosne“ te da ju je pohodio sam bosanski kralj Stjepan Ostoja.

Crkva je pronađena na zemlji u vlasništvu Huseina Smajića koji je odlučio pokloniti tu zemlju nadbiskupiji, a pomaže i izgradnju nove crkve stotinjak metara niže od ostataka stare. Njegova ideja stigla je do Vatikana i pape Franje, a posjetio ga je i kardinal Vinko Puljić.

Iz Bugojna mladi su krenuli put Kupresa, gdje će im se pridružiti sudionici povijesne bitke za Kupres 1992. godine.

Obići će i masovnu grobnicu na lokalitetu Ogledala – Kukavice, gdje je 1943. pokopano više od 70 Kuprešaka koje su u Drugom svjetskom ratu ubili Partizani. Tek prije pet godina te su žrtve ekshumirane i dostojno pokopane, nakon više od sedamdeset godina šutnje.

Nakon večernje mise u crkvi Svete Obitelji u Kupresu, slijedi večera i druženje u Športsko-rekreativnom centru Čajuša.

Hodočašće se nastavlja u nedjelju ujutro. Planiran je posjet spomen-kući Dive Grabovčeve, Ramskom jezeru te samostanu i župi Uznesenja Marijina (Rama- Šćit), gdje će studente dočekati mještani te župnik i gvardijan fra Andrija Jozić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mnoštvo vjernika na tradicionalnoj pobožnosti Križnog puta na Humu

Memorijalni uspon na Bjelašnicu, sjećanje na planinare stradale prije šest decenija

Goraždanski planinari krenuli prema Nezuku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana