Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SBBBiH-a

Saopćenje

Savez za bolju budućnost BiH poziva nadležne pravosudne organe i organe za provođenje izbora da poduzmu mjere s ciljem zaustavljanja malverzacija od strane općinskih izbornih komisija po pitanju imenovanja članova biračkih odbora.

Naime, u nekoliko općina čija općinska vijeća, načelničke pozicije, te općinske izborne komisije kontroliše SDA, uočeno je odbijanje općinskih izbornih komisija da izdaju rješenja članovima biračkih odbora koji su imenovani ispred SBB-a i drugih stranka. Šta više, te općinske izborne komisije umjesto članova koji su predloženi u skladu sa zakonom, te prošli sve neophodne obuke, dva dana prije izbora imenuju „svoje“ članove, a koji su u pravilu članovi SDA ili osobe bliske toj stranci.

Ove malverzacije su posebno prisutne u općinama Novi Grad i Centar u Sarajevu, ali zabilježene su i u drugim općinama, koje u pravilu kontroliše SDA.

SBB podsjeća da član 2.19 (3) Izbornog zakona BiH nalaže općinskim izbornim komisijama da članove biračkih odbora imenuju najkasnije 30 dana prije održavanja izbora. Također, član 2.19 (7) tog zakona jasno precizira da Centralna izborna komisija imenuje članove biračkih odbora kada to u navedenom propisanom roku ne uradi općinska izborna komisija.

SBB stoga traži od organa za provođenje zakona, pravosudnih organa, te Centralne izborne komisije, da bez odlaganja poduzmu sve neophodne mjere kako bi se ispoštovale jasne odredbe Izbornog zakona BiH, zaštitilo pravo članova biračkih odbora koji su predloženi u skladu sa zakonom, te kako bi se zaustavile manipulacije SDA i izborne prevare koje ova stranka planira s ciljem ulaska u četvrtu deceniju svoje vladavine koja tokom proteklih 28 godina nije dala bilo kakve rezultate u interesu građana Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.