Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 13:33 |

Delagacija PS BiH na godišnjem zasjedanju PS Vijeća Evrope u Strazburu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić i članovi delegacije Milica Marković i Damir Arnaut učestvovat će na četvrtom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će od 8. do 12. oktobra biti održano u Strazburu.

Centralna debata jesenjeg dijela zasjedanja PSVE bit će posvećena krizi u funkcionisanju Vijeća Evrope i jačanju procesa donošenja odluka u PSVE.

Bit će razmotren i izvještaj posmatračke misije VE o vanrednim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj, a raspravljat će se i o tretmanu palestinske manjine u pravnom sistemu Izraela.

Tokom zasjedanja u Strazburu bit će riječi i o tokovima novca iz islamskih zemalja u Evropi s ciljem sprečavanja radikalizacije, ali i islamofobije, kao i o problemu radikalizacije migranata i iseljeničkih zajednica u Evropi.

U okviru zasjedanja bit će održana i sjednica Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE, na kojoj će član bh. delegacije Damir Arnaut, u svojstvu izvjestioca, predstaviti svoj izvještaj na temu „Omogućavanje boljeg praćenja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) – pojačana uloga PSVE i nacionalnih parlamenata“.

Tokom jesenjeg dijela redovnog zasjedanja PSVE bit će dodijeljena i nagrada „Vaclav Havel“ za dostignuća na polju zaštite ljudskih prava, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu