Ekonomija     | 04.10.2018. 18:15 |

Prvo Savjetovanje BH K CIRED u Mostaru od 14. do 16 oktobra

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 4.oktobra (FENA) - Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme BH K CIGRE i Bosanskohercegovački komitet o elektrodistribuciji – BH K CIRED organiziraju od 14.do 16.oktobra Prvo savjetovanje BH K CIRED u Mostaru.

Kako je rekao predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić, CIRED je vodeća međunarodna organizacija u području elektrodistribucije, gdje se predstavlja najbolja međunarodna praksa u tehnologiji i upravljanju distribucijom električne energije.

- U njenom radu sudjeluje preko 35 zemalja iz cijeloga svijeta. U skladu sa Statutom Međunarodni CIRED djeluje kroz Konferencije CIRED-a koje se
održavaju svake druge godine i okupljaju članove u cilju razmatranje aktualne problematike iz područja elektrodistribucije – istakao je Bičakčić.

Objasnio je da je Bosanskohercegovački komitet Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji -CIRED (BH CIRED), sredinom prošle godine formiran kao organizacija u okviru BH CIGRE.

Bosanskohercegovački komitet CIGRE je najveća profesionalna, samostalna i dobrovoljna organizacija u Bosni i Hercegovini i od 1993. godine redovni je član Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme - CIGRE Pariz.

Po Bičakčićevim riječima, CIGRE Pariz je međunarodna organizacija posvećena razvoju elektroenergetskog sektora.

- Tako se BH CIGRE na domaćem i međunarodnom planu bavi stručnim i znanstvenim problemima iz područja proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije kao i proizvodnje električne opreme, a posebno problematikom elektroenergetskih sistema – kazao je Bičakčić.

O ulozi, ciljevima, području djelovanja i unutrašnjoj strukturi BH K CIRED-a, i samom programu prvog savjetovanja, broju pristiglih referata i ostalim planiranim sadržajima govorio je član organizacionog odbora i Predsjednik Sekcije 2 BH K CIRED-a- Kvaliteta električne energije i elektromagnetska kompatibilnost Ivan Ramljak.

- Ova, prva Konferencija CIRED-a nama predstavlja ulazak u svjetsku Organizaciju CIREDA u Belgiji. Pristiglo je 65 referata  u šest studijskih odbora – istakao je Ramljak.

Kazao je da će na ovoj Konferenciji biti predstavljeno i različitih proizvođača opreme električne energije.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bičakčić: Potrebna promišljena energetska politika i pojačan investicijski ciklus (VIDEO)

Savjetovanje elektrodistributera - Na spisku 150 tema

BHK CIGRE - Sagledati stanje energetskog sektora

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel