Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 04.10.2018. 16:15 |

Times: Kina planira masovno premještanje ujgurskih muslimana

FENA Internet

LONDON, 4. oktobra (FENA) - Obustava prodaje voznih karata na krajnjem zapadu Kine potakla je spekulacije o tome da je Vlada preuzela željeznice kako bi premjestila veliki broj muslimana Ujgura koji su uhapšeni u sklopu velikog antiterorističkog i preodgojnog plana u druge dijelove države.

Smatra se da je čak milion pripadnika muslimanske etničke skupine Ujgura zatočeno u centrima gdje su prisiljeni proći kroz program deradikalizacije i odricanja od svoje vjere, ističe britanski list The Times.

Glasnogovornik Svjetskog kongresa Ujgura Dilxat Raxit kazao je da se grupe koja se bore za prava ove etničke skupine sa sjedištem u Njemačkoj, izjavio je da Peking želi preseliti zatvorenike kako bi mogao uvjerljivo demantirati postojanje zatočeničkih logora u regiji.

- Kina planira premjestiti zatvorenike za koje se zna da su u preodgojnim centrima tajno ih premještajući na mjesta izvan Xinjianga - izjavio je on za The Times.

Željeznički sistem je potrebno prilagoditi tome zbog velikog broja zatočenika, rekao je, prenosi Al Jazeera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kineski predsjednik Xi Jinping u posjetu Srbiji 7. i 8. svibnja

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel