Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 14:09 |

Mašović na Konferenciji načelnika štabova Američko-jadranske povelje u Budvi

FENA Saopćenje

BUDVA/SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodio je delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na 22. konferenciji načelnika štabova Američko-jadranske povelje (A-5) održanoj danas u Budvi, Crna Gora.

Mašović je izjavio kako Američko-jadranska inicijativa daje mogućnost da se značajno unaprijede prijateljski odnosi između država u regiji, te istakao: ”Ovaj forum stvara i pretpostavke da, kako Bosna i Hercegovina, a tako i zemlje u regiji, mogu bolje konzumirati međunarodne alate, i da zaista svi zajednički možemo predstavljati jedan izuzetno kvalitetan sigurnosni prostor koji će biti itekako prihvatljiv za nastavak investicijskih ulaganja u našu regiju, i samim tim da se stvori mogućnost da naši građani i naše države imaju jedan bolji ambijent za život i rad, kao i unapređenje naših zajedničkih djelovanja”.  

Učesnici Konferencije su bili načelnici štabova oružanih snaga zemalja članica među kojima su Bosna i Hercegovina, Albanija, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora, te komandanti nacionalnih gardi zemalja partnera iz Sjedinjenih Američkih Država.

Glavna tema konferencije je bila ”Jačanje nacionalnih kapaciteta u cilju jačanja spremnosti NATO-a”. Tokom Konferencije razmjenjena su mišljenja i iskustva između predstavnika oružanih snaga zemalja članica A-5, kako bi se proširila regionalna saradnja i unaprijedili sigurnost i stabilnost regiona.

Raspravljano je i o aktivnostima provedenim u prethodnom periodu, kao i modalitetima buduće saradnje, a s ciljem djelotvornog odgovora na savremena sigurnosna zbivanja, zajedničkog doprinosa široj sigurnosti, interoperabilnosti snaga, zajedničkog razvoja i unaprijeđenja sposobnosti, te zajedničkog pristupa u kreiranju odgovora na nove sigurnosne izazove. Potpisan je i Memorandum o razumijevanju o izvođenju zajedničke obuke i vježbi na području zemalja članica Američko-jadranske povelje.

Pored konferencije u formatu načelnika štabova koja je održana dvadeset i drugi put po redu, održana je i osma konferencija u formatu glavnih narednika oružanih snaga zemalja potpisnica.  

 Američko-jadranska inicijativa osnovana je 2003. godine, zbog jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti, kao preduslova za brže uključivanje u evroatlantske integracije, saopćeno je iz MO BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mašović: OSBiH su jedina, legalna, legitimna i profesionalna vojna sila BiH

Mašović primio predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU generala Graziana

Komandant NATO Štaba Edwards sastao se načelnikom ZŠ OS BiH Mašovićem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu