Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 15:13 |

U Bolnici u Novoj Biloj pušten u rad novi CT uređaj

FENA Marija Augustinovic

NOVA BILA, 25. rujna (FENA) - Novi CT uređaj, čiju je nabavku financirala Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ), pušten je u utorak u rad u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj.

Ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić kazao je kako je županijska vlada u proteklom razdoblju financirala nabavku tri dijagnostička uređaja za javne zdravstvene ustanove, a riječ je o dva CT aparata za bolnice u Novoj Biloj i Travniku i digitalnom RTG uređaju za Bolnicu za plućne bolesti i TBC u Travniku.

- Bitno je napomenuti da nijedna marka, koja je utrošena za ove uređaje, nije teretila poslovanje ovih bolnica. Sljedeći korak je informatičko uvezivanje ovih ustanova, tako da će se dijagnostički snimci digitalnim putem moći transferirati između kliničkih centara u Federaciji BiH i šire. To će u konačnici pacijentima omogućiti da u roku od 24 do 36 sati dobiju i snimke i njihovo očitavanje - rekao je Grubešić novinarima.

Ravnatelj Bolnice u Novoj Biloj Velimir Valjan pojasnio je kako će ovaj uređaj biti od velikog značaja za pacijente, s obzirom na to da im on u proteklih godinu dana nije bio na raspolaganju.

- Naš stari CT aparat bio je izvan pogona i danas smo se okupili da zahvalimo Vladi na potpori - istaknuo je Valjan, naglasivši kako je županijska vlada do sada pružala financijsku potporu i ostalim projektima u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Govoreći o projektu izgradnje šeste lamele u bolnici u Novoj Biloj, Valjan je ustvrdio da su završeni građevinski radovi, te da je u tijeku opremanje prostora.

- S novom lamelom dobit ćemo 24 nova kreveta za Odjel za otorinolaringologiju, te prostor za odjele transfuzijske medicine, te patologiju i citologiju - naglasio je ravnatelj Bolnice u Novoj Biloj.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je kako je nabavka CT uređaja jedna od investicija Vlade, čiji je cilj stvaranje boljih uvjeta u javnim zdravstvenim ustanovama u SBŽ-u.

- Cilj nam je osigurati da pacijenti lakše dolaze do podataka o oboljenju i ponosni smo na to što smo našim bolnicama osigurali moderne aparate, koji su trend i u svijetu - naglasio je županijski premijer.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Humanitarne agencije nadaju se da će evakuirati oko 140 pacijenata iz bolnice Nasser u Gazi

U bolnici na otoku Rabu pacijent usmrtio drugog šakama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu