Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje

Sudbina Republike Srpske ponajviše zavisi od toga da li će ona biti država u kojoj vladaju pravo i pravda. U Partiji demokratskog progresa smo uvjereni da je ključni nacionalni i državni ispit upravo vezan za spremnost da Republikom Srpskom konačno zavladaju ova dva civilizacijska principa.

Zakon o porijeklu imovine imaju sve razvijene zemlje. Ovaj zakon traži od funkcionera da dokažu kako su stekli sve što imaju. Na taj način bi tajkuni polagali račune pred istražiocima i sudovima, a to je garancija pravne države i pravedne vlasti.

Vladajuća koalicija, na čelu sa SNSD- om je bila ozbiljno zabrinuta za narušena ljudska prava tajkuna, koji bi bili pod budnim okom pravosudnih institucija ako bi Zakon o porijeklu imovine stupio na snagu. Čudi li vas što kod nas ovaj zakon nikada nije ugledao svjetlost dana?!

Vladavina prava, uz laku dostupnost pravde i jednostavne i transparente postupke, može se ostvariti dosljednim sprovođenjem antikoruptivnih mjera i zakona. To podrazumijeva ispitivanje, oduzimanje i oporezivanje nelegalno stečene imovine u okviru nove zakonske regulative.

Mi vam garantujemo – i Republika Srpska će dobiti ovakav zakon! Članovi njene nove vlade prvi će odgovarati pred njime. Samo tako ćemo dobiti pravnu i pravednu državu, državu dostojnu njenih građana, u kojoj su glavne vrijednosti posao, dostojanstvo i pravda!

PDP
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.