Kultura     | 24.09.2018. 08:52 |

Film iz BiH o mladima oboljelim od raka na Dubrovnik Film Festivalu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Dokumentarni film "Velika Bijela Kuća" mreže mladih liječenih od raka "Mladice", koji djeluju u sklopu Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", uvršten je u službeni takmičarski program ovogodišnjeg Dubrovnik Film Festivala.

"Velika Bijela Kuća" je dokumentarac u kojem osobe na osnovu sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju su preživjeli.

Film je način da se pokaže kako snovi mogu biti ostvareni. U cjelosti je autorski rad članova MladiCa, urađen isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom, koji su na ovaj način željeli pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima, ali i istovremeno ukazuje na mogućnosti za njihove rješavanje.

Snimatelj je bio Mirza Ajnadžić, a mentor Zoka Ćatić iz Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.

Sedmi Dubrovnik Film Festival bit će održan od 18. do 21. oktobra, a dio ekipe filma je pozvan da bude gost festivala.

Takmičarski program je organiziran u dvije dobne kategorije (do petnaest te od šesnaest do dvadeset godina) i u tri prema godinama autora odvojene kategorije, za animirani, igrani i dokumentarni film, dok je otvorena kategorija zajednička za obje kategorije.

Osnovna ideja je da filmski festival djece i mladih iz mediteranskih zemalja, uz dobnu granicu od 20 godina, mora omogućiti, unaprijediti i poticati filmsko stvaralaštvo kod mladih.

Dubrovnik svake godine u vrijeme festivala ugosti veliki broj djece iz različitih zemalja i kulturnih sredina, često drugačijeg socijalnog statusa pa i načina života, ali uvijek spremnu da kroz filmski medij pokažu važnost svojih osobnosti i probleme zajednica u kojima žive, kako one ružne koje žele izmijeniti nabolje, tako i lijepe koje ih nadahnjuju i s kojima se, s pravom, mogu pohvaliti, saopćeno je iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel