Stranačke aktivnosti     | 16.09.2018. 18:07 |

Saopćenje - Izvještaj sa press konferencije Demokratske fronte TK

FENA Saopćenje

Izvještaj sa press konferencije DF-a održane 16.9.2018.

U ponedeljak 10.9. 2018. saopćeno je da su Sindikati obrazovanja i predstavnici Vlade potpisali sporazum o povećanju koeficijenta sa kojim bi se plate u prosvjeti povećale za 6,5%. Većina prosvjetnih radnika je nezadovoljna ovim sporazumom jer smatraju da je ovo povećanje nedovoljno, da nije u skladu sa zahtjevima koje su osnovne sindikalne organizacije izglasale, posebno kada se ima na umu da je u proteklih 10 godina plata prosvjetnih radnika i pomoćnog osoblja umanjena dva puta, te da je ovo povećanje zapravo vraćanje na prvobitno stanje. Vlada se oglušila na zahtjeve prosvjetnih radnika koji su tražili povećanje koeficijenata koje bi išlo u korak sa svakodnevnim poskupljenjima.

DF osuđuje ignoriranje Vlade kad su u pitanju činjenice i realni zahtjevi prosvjetnih radnika. Posebno je ponižavajuća izjava ministra Muratovića da će ovo povećanje vratiti dignitet prosvjetnim radnicima!? Dignitet prosvjetnih radnika nije nešto na šta se može staviti cijena a sigurno ne košta 50 KM, kako se u ovoj izjavi implicira.

Dignitet prosvjetnih radnika vladajuća struktura teško je narušila u proteklom periodu, kako nerješavanjem statusa prosvjetnih radnika na određeno vrijeme i konkursnom procedurom, tako i diskriminacijom u pogledu porodiljskih naknada koje se u 100%-tnom iznosu isplaćuju isključivo zaposlenim u organima javne vlasti u TK, dok su ove naknade znatno niže za sve druge zaposlene, uključujući i prosvjetne radnike.

Press konferenciju vodila Amra Đapo, profesor engleskog jezika i književnosti
Prisutni: prof. dr. Bahrija Šarić, Ilma Horizić, Mirsada Begović, Fejzo Begović, Azra Jusić

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Predsjedništvo DF-a - 'Trojkina' politika kompromisa dovela do politike razvaljivanja države

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel