Sport     | 07.09.2018. 10:25 |

Međunarodni revijalni kup u mušičarenju u petak i subotu na rijeci Buni  

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. rujna (FENA) - Međunarodni revijalni kup u mušičarenju-fly fishing održat će se u petak i subotu, 7. i 8. rujna na rijeci Buni.

Svečano otvaranje zakazano je u petak u 18.30 sati na Adi u Blagaju, izletištu pored rijeke Bune.

U fly fishingu će sudjelovati deset ekipa s ukupno četrdeset natjecatelja iz BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Natjecateljska staza, duljine 9 km, protezat će rijekom Bunom kroz izuzetno prirodno okruženje Blagaja i Bune, a najbolje natjecatelje u ovoj zanimljivoj disciplini - tri ekipe i tri pojedinca, očekuju i priznanja.

Međunarodni revijalni kup u mušičarenju na rijeci Buni ove godine po prvi put organizira Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i predstavlja jednu od aktivnosti projekta RiTour – "Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena", kojega financira Europska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Očekuje se kako će ovo natjecanje, uz domaće ljubitelje mušičarenja, okupiti i projektne partnere i goste iz gradova koji su uključeni u projekt RiTour.

Ovim natjecanjem Turistička zajednica HNŽ-a želi promovirati rijeku Bunu i njezin okoliš kao turističku destinaciju, ali i ukazati na potrebu zaštite mekousne pastrmke, koja je vrlo ugrožena.

Mekousna pastrmka je najzanimljiviji salmonid jadranskog sliva koji je odavno privukao pažnju sportskih ribolovaca, ali i ihtiologa. Stanište mekousne pastrmke je ograničeno na samo nekoliko rijeka jadranskog sliva: Jadro, Moraču, Zetu i Neretvu. Neretvanska mekousna pastrmka rasprostranjena je jedino u slivu Neretve, pa se smatra endemom ovog područja. Najbrojnija je u pritoci Neretve - rijeci Buni, a naseljava i druge vodotoke Neretvanskog sliva, priopćili su organizatori.                                                                                                    

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel