Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 14:22 |

HKD Napredak - Glavna podružnica Mostar čestita početak nove školske godine

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 4. rujna (FENA) - Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak - Glavna podružnica Mostar želi uspješan početak nove školske godine svim učenicima, prosvjetnim djelatnicima, školskim uposlenicima, s nadom da će obrazovanje učiniti prosperitetnim sve građane ove zemlje.

HKD Napredak osnovan je davne 1902. godine upravo radi financijske potpore i pomaganja najprije učenicima, mnogobrojnim zanatlijama, a kasnije i studentima. U povijesnim okolnostima HKD Napredak školovalo je mnoge generacije učenika i studenata, njih oko 16.000.

Među poznatim stipendistima Napretka bili su nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, K. Mijić te pjesnik Nikola Šop.

Važnost obrazovanja i očuvanja čovjekove kulture i tradicije glavna su ideja i vodilja HKD Napredak. U dugom povijesnom slijedu Napredak je posjedovao i danas posjeduje obvezatan obrazovni karakter imajući u vidu nakladničku i umjetničku djelatnost ove grupacije.

Redovito od 1908. do 1947. izlazi Hrvatski narodni kalendar i svake se godine dodjeljuju stipendije siromašnim studentima. U budućnosti kao i sadašnjosti potrebni su kvalitetni obrazovni i odgojni sadržaji koji će animirati mlade i zaštiti ih od modernih stranputica života. HKD Napredak čini to svakodnevno uz geslo: "Od kolijevke do groba, najljepše je đačko doba", priopćeno je iz Napretka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Krišto čestitala Pesah

Reis Kavazović čestitao Pesah

Nikšić čestitao Pesah: Ovaj blagdan uvijek ima važnost i simboličku vrijednost u svakom vremenu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu