Kultura     | 29.08.2018. 15:46 |

Pozorište lutaka Mostar novu sezonu počelo gostovanjem u Sloveniji

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. augusta (FENA) - U novu pozorišnu sezonu Pozorište lutaka Mostar krenulo je gostovanjem u Sloveniji, na jubilarnom 20. međunarodnom festivalu „Mini poletje“ u Ljubljani.

Svoju posljednju premijernu predstavu „Punim jedrima!“, prema tekstu bugarske književnice Teodore Popove, a u režiji Elice Petkove, odigrali su u konkurenciji predstava iz Italije, Španije, Češke, Poljske, Mađarske, Slovačke i Slovenije, i bili su jedini predstavnici na ovom festivalu ne samo Bosne i Hercegovine, nego i jedina profesionalna lutkarska kuća s područja bivše Jugoslavije.

Mostarska predstava, odigrana na sceni „Mini teatra“, naišla je na veliko odobravanje publike i mnoge pohvalne kritike, što joj otvara vrata za neka buduća gostovanja i nove uspjehe, saopćeno je iz Pozorišta lutaka Mostar.

Inače, ovih dana mostarsko Pozorište lutaka nastavlja s radom i u svome gradu. U toku je obnova predstave „Šuma na kraju svijeta“, prema tekstu i u režiji Nedžada Maksumića, dugogodišnjeg člana ove kuće, koju će djeca Mostara moći vidjeti sredinom sljedećeg mjeseca, u redovnom nedjeljnom terminu.

Krajem septembra, Pozorište odlazi u Bugojno, na tradicionalnu Smotru lutkarskih pozorišta, gdje će, također, izvesti predstavu „Punim jedrima!“, a ista predstava učestvovat će i u zvaničnoj konkurenciji Festivala pozorišta za djecu u Banjoj Luci.

Osim navedenog, u planu je, kao i svake jeseni, serija predstava za učenike mostarskih osnovnih škola.

U bogatom kalendaru ove kulturne ustanove predviđena je i već uobičajena novogodišnja predstava, a vrhunac sezone svakako će biti nova premijerna predstava „U potrazi za izgubljenim vremenom“, prema tekstu ruskog književnika Evgenija Švarca, a u režiji gošće iz Hrvatske Tamare Kučinović, najavili su iz mostarskog teatra.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Održana komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Bogat travanjski program u HNK Mostar

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel