Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 29.08.2018. 11:55 |

Tajni sastanak japanskih i sjevernokorejskih zvaničnika

FENA Internet

TOKIO, 29. augusta (FENA) - Japan i Sjeverna Koreja održali su tajni sastanak u Vijetnamu u julu ove godine, bez da su obavijestili Sjedinjene Države, prenosi agencija Kyodo News.

Razgovori su održani između Shigeru Kitamure, šefa kabineta za obavještajne i istraživačke poslove Japana i sjevernokorejskog zvaničnika zaduženog za ponovno ujedinjenje, Kim Song Hye.

Visoki zvaničnici SAD-a izrazili su negodovanje jer ih Japan nije obavijestio o ovom sastanku, uprkos tome što Sjedinjene Države konstantno informišu Tokio o odnosima SAD-a sa Sjevernom Korejom.

Zvaničnici u Tokiju priznali su da se, kada su u pitanju pregovori o povratku otetih japanskih državljana u Sjevernoj Koreji, ne mogu osloniti isključivo na Sjedinjene Države da lobiraju u ime Japana.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je, nakon historijskog samita s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom, da je pokrenuo pitanje otmice japanskih državljana u Sjevernoj Koreji. Međutim, zajednička izjava lidera Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje nije se dotakla ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, kao ni pitanja otmice.

Tokio je zatražio od Trumpa da razgovara sa Kimom o japanskim državljanima koje je otela Sjeverna Koreja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Pjongjang tvrdi da je stvar riješena. 

Premijer Shinzo Abe izrazio je spremnost da održi sastanak sa Kimom kako bi razgovarao o ovom problemu starom nekoliko decenija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu