Kultura     | 27.08.2018. 10:51 |

Istražena špilja Dahna u okviru međunarodne speleološke ekspedicije

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 27. kolovoza (FENA) - U organizaciji Speleološkog društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada u tijeku je 9. međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija "Ponor Kovači - izvor Ričine 2018".

Istraživanje je organizirano u okviru dviju sekcija - speleološke, koja obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja, te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

U istraživanju sudjeluje tridesetak znanstvenika i istraživača s prostora BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Engleske i Francuske.

- U okviru ovogodišnje ekspedicije namjera nam je bila nastaviti istraživanje ogromnog podzemnog sustava ponor Kovači - izvor Ričine u blizini Tomislavgrada, ali zbog nepovoljnih hidroloških uvjeta, odnosno visoke vode koja ne dopušta ulazak u sustav, nastavili smo istraživati brojne jame i špilje koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice, Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare - kazao je za Fenu jedan od voditelja ekspedicije mr. sc. Roman Ozimec.

U nedjelju je istražen jedan od važnijih arheoloških i paleontoloških lokaliteta - špilja Dahna iznad tomislavgradskog naselja Omerovići, gdje je u prijašnjim istraživanjima pronađeno leglo medvjeda i ostaci te životinje stari barem četiri do pet tisuća godina, dok neki procjenjuju starost i na dvadeset tisuća godina.

- Špilja je speleološki istražena, prošlo se kroz sve horizontalne i vertikalne kanale, nakon čega je izvršeno topografsko ucrtavanje. Nakon urađenog na terenu slijedi rad u kabinetu gdje se radni nacrt prebacuje u digitalnu verziju čime se dobije pravi speleološki nacrt - kazao je Romano.

Po njegovim riječima, špilja Dahna je fenomenalan objekt koja će u budućnosti biti uključena u promotivne, edukativne i turističke aktivnosti.

Špilja je odnedavno odlukom Općinskog vijeća Tomislavgrad zatvorena za javnost da bi se, kako ističe Ozimec, spriječila njezina daljnja devastacija.

Usporedo s istraživanjem špilje Dahna, ostali timovi radili su na drugim znanstveno-istraživačkim objektima, špiljama i jamama.

Ovogodišnja speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija završava u srijedu, 29. kolovoza, nakon čega će, kroz publikacije i znanstvene radove, biti objavljeni rezultati istraživanja.

Suorganizatori 9. međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije su Udruga "Naša baština", Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske Terra Dinarica.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Federalni ministar za pitanja branitelja posjetio Hercegbosansku županiju

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu