Svijet     | 22.08.2018. 20:39 |

NATO - Naše snage se ne mogu porediti s ruskim

FENA Internet

BRISEL, 22. augusta (FENA) - Snage NATO-a nisu uporedive s razmještenim ruskim snagama, naveli su iz NATO-a i tako demantovali ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je sugerisao da snage NATO-a u istočnoj Evropi predstavljaju prijetnju Rusiji.

- NATO premješta svoju vojnu infrastrukturu bliže ruskim granicama, te zbog toga Rusija treba da ojača svoju infrastrukturu - rekao je Vladimir Putin u srijedu, na konferenciji za novinare nakon razgovora s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Dodao je, kako NATO odbija da raspravlja o pravilima za vojne letove.

- Radnje NATO-a su defanzivne, proporcionalne i potpuno u skladu s našim međunarodnim obavezama - odgovorila je portparolka NATO-a Oana Lungescu agenciji Reuters.

- NATO je razmjestio 4.000 vojnika u istočne dijelove Saveza, kako bi obeshrabrili bilo kakvu moguću agresiju. Te jedinice se ne mogu uporediti s divizijama koje je Rusija razmjestila. Nasuprot tome, Rusija ima jedinice u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, protivno volji vlada tih zemalja - navodi Lungescu.

Također, opovrgnute su Putinove tvrdnje da NATO odbija raspravu o pravilima za vojne letove.

- Što se tiče avijacije, raspravljali smo o bezbjednosti baltičkog vazdušnog prostora na sastancima Savjeta NATO-Rusija - rekla je Lungescu, prenosi Al Jazeera Balkans.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu