Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 20.08.2018. 14:34 |

Izraelski mirovni aktivist Uri Avnery preminuo u 94. godini života

FENA Internet

JERUSALEM. 20. augusta (FENA) – Uri Avnery, mirovni aktivist koji je 1982. postao prvi istaknuti Izraelac koji se javno susreo s palestinskim vođom Yasserom Arafatom, preminuo je u danas nakon moždanog udara u Tel Avivu u 94. godini života.
 
Susret se dogodio za vrijeme izraelske invazije Libana i rata protiv Arafatove Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koju je Izrael smatrao terorističkom skupinom.

Njegov sastanak s Arafatom trajao je oko dva sata, a glavna tema bila je uspostavljanje "primirja između Izraela i palestinskog naroda."

- Bio je to prvi put da se Arafat sastao sa nekim Izralecem te se iz ove  perspektive taj sastanak može nazvati "historijskim susretom" -  objavio je Avnery u izraelskim Haaretz novinama, prenosi Reuters.

Tajni pregovori, do kojih je došlo deset godina kasnije, doveli su do privremenih mirovnih sporazuma s PLO-om u vezi sa uspostavljanjem palestinske države uz Izrael.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin, pripadnik političke desnice, rekao je da je Avnery bio posvećen izgradnji "snažnog i slobodnog društva" u Izraelu, hvaleći ga unatoč "velikim razlikama" između njih dvojice.

Avnery je, zajedno sa svojom porodicom, pobjegao iz nacističke Njemačke te postao novinar i političar, pripadnik izraelske ljevice.

Bio je  zastupnik od 1965. do 1974., a od 1979. do 1981.  lider ljevice.

Za vrijeme palestinske pobune 2003. godine, Avnery je putovao s drugim izraelskim aktivistima u Arafatovo sjedište na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi djelovao kao ljudski štit protiv izraelskih planova za ubistvo Arafata. Izjavio je da je sprečavanje takvog čina bilo "najdomoljubnija stvar" za učiniti u vrijeme kada bi ubistvo Arafata imalo katastrofalne posljedice za Izrael. Arafat je umro 2004. godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zvaničnici - Izrael obavijestio Washington o planovima evakuacije palestinskih civila iz Rafaha

Kolumbija prekinula diplomatske odnose s Izraelom

Planirani protesti u Švedskoj uzrokovali upozorenje Izraelcima da ne putuju na Eurosong

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel