Bosna i Hercegovina     | 15.08.2018. 14:24 |

Hasikić sporazumno priznao krivnju za neovlašten promet oružja i vojne opreme

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Optuženi u predmetu kodnog naziva "Granica" Safet Hasikić sporazumno je priznao krivnju za neovlašten promet oružja i vojne opreme. 

Predložena je kazna od godinu i osam mjeseci zatvora i oduzimanje dvije automatske puške, okvirova i streljiva, kao i svjedočenje u predmetu protiv drugih optuženika.

Optuženi Hasikić Safet, rođen 1985. godine u Brčkom, nakon podizanja optužnice, u prisustvu odvjetnika, sporazumno je priznao krivnju za kazneno djelo neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Optuženi je priznao krivnju za pokušaj međunarodnog krijumčarenja dvije automatske puške, okvirova i više komada strljiva, koje su trebale biti prokrijumčarene na područje Republike Austrije.

Radom Tužilaštva BiH, SIPA i partnerskih agencija u BiH, zajedno s kolegama iz Austrije u toj zajedničkoj operaciji, grupa osumnjičenih za krijumčarenje naoružanja i streljiva, otkrivena je i uhapšena u BiH, na području Brčkog i okoline, a naoružanje i streljivo oduzeti.

Sporazumnim priznanjem, optuženi u cijelosti priznaje izvršenje kaznenog djela za koje ga tereti optužnica tužilaštva, te pristaje na predloženu kaznu, od godine i osam mjeseci zatvora, koja je predložena sporazumom.

Također, sporazumnim priznanjem, optuženi se obavezuje na svjedočenje protiv optuženih u tom i drugim predmetima Tužilaštva BiH, u vezi sa saznanjima o počinjenim kaznenim djelima.

Sukladno sporazumu, od optuženog će se oduzeti dvije automatske puške, okvirovi i streljivo, koji su zaplijenjeni u policijskoj akciji.

Od optuženog će se oduzeti i nezakonita imovinska korist od 1.000 KM, stečena izvršenjem kaznenog djela u tom predmetu.

Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u počinjenju kaznenog djela.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel