Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SBB BiH

Saopćenje

Radončić: Bošnjaci nikada neće prihvatiti bilo čije negiranje genocida, hitno donijeti zakon koji će to krivično sankcionirati

Nakon što je Narodna skupština RS odbacila Izvještaj Komisije o dešavanjima u Srebrenici i oko nje u julu 1995., iz 2004. godine, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, ističe da se radi o pokušaju historijskog falsifikata i nečega što je pravosnažno utvrdio Međunarodni sud pravde u Hagu.  

Negiranje genocida koji se dogodio u Srebrenici duboko je neprihvatljiv moralni i politički čin i još jedan pokušaj Milorada Dodika i njegovog režima da uvrijedi žrtve genocida i prekraja historiju.

Odgovornost za današnje ponašanje u Skupštini RS snosi i rukovodstvo Srbije, države je koja mogla, a nije spriječila genocid. Stoga je potrebno da i zvanični Beograd, koji deklarativno šalje poruke mira, transparentno i javno Dodiku skrene pažnju prilikom njegovih čestih posjeta Srbiji da ovakvo njegovo ponašanje predstavlja neoprostivu uvredu za Bošnjake, uvredu za žrtve genocida, negiranje međunarodnog prava i nastavak političkog puta koji svojim radikalizmom šteti i srpskom, ali i drugim narodima.

Sve žrtve zaslužuju poštovanje, ali je Dodikov put u moralni sunovrat ovog puta otišao korak dalje, koji Bošnjaci nikada neće htjeti tolerirati niti prihvatiti.

Današnji događaj još je jedan dokaz koliko je Bosni i Hercegovini potreban zakon o sankcioniranju negiranja genocida i krivičnom gonjenju onih koji to čine.

Također, SBB i ja osobno s ponosom ističemo današnji vrlo hrabar istup Admira Čavke, šefa Kluba koalicije „Domovina“ u NSRS i člana SBB-a, koji je na sjednici Skupštine iznio iste stavove i rekao ih u lice poslanicima iz reda srpskog naroda koji su jednostrano donijeli uistinu sramnu odluku.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.