Stranačke aktivnosti     | 10.08.2018. 13:31 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo objavilo je saopštenje kako će u novoj školskoj godini u osnovnim i srednjim školama biti zaposleno 800 ljudi. Iz naslova saopštenja se da zaključiti da se radi o novim uposlenicima te da se na taj način želi ojačati ili podmladiti prosvjetni kadar u Kantonu Sarajevo.

Međutim, radi se o medijskom spinu. Mali je broj novozaposlenih za kojima je potreba nastala smanjenjem minimuma broja učenika u odjeljenju. Svi ostali, a to je ogromna većina, su kadar koji je radio i prije, ali na određeno, te su dužni raspisati konkurs kako bi s nekima produžili ugovor a samo pojedini sretnici nakon dugo godina će dobiti konačno ugovore na neodređeno. Konkurs je komentirao Damir Marjanović iz Predsjedništva Naše stranke: „Volio bih da živim u zemlji u kojoj se preko noći stvari promijene i u kojoj se odjednom stvore uvjeti za zapošljavanje novih 800 nastavnika, profesorica ili učitelja. To bi značilo da smo, s jedne strane, riješili velike financijske probleme i opredijelili se da konačno ozbiljnije ulažemo u obrazovanje, a s druge da smo doživjeli svojevrsni 'baby bum' te da nam je značajno povećan broj dječaka i djevojčica, budućih učenika. Nažalost, nije tako. Ovo je nastavak stare prakse koju prosvjetni radnici nerijetko shvataju kao jedan vid egzistencijalne ucjene. Naime, usljed stihijskog zapošljavanja koje je bilo izuzetno intenzivno i potpuno neuređeno prije donošenja kakvog-takvog pravilnika krajem 2012, stvorio se ogroman broj neplanski zaposlenih prosvjetnih radnika kojima je bilo nemoguće obezbijediti sigurne ugovore i egzistenciju u struci.

Zbog nesigurnosti posla u školama, mnogi od njih, nažalost i danas, pristaju na loše radne uvjete i rad po lošim nastavnim planovima i programima i na nezamjeranje autoritetima koji dolaze iz različitih sfera, upravo zbog toga jer im je, u slučaju protivljenja sistemski kreiranom lošem obrazovanju, ugrožen produžetak ugovora. 800 'radnih mjesta' stoga nije ni za kakvu pohvalu i ne treba ubrajati u ispunjenje ciljeva od 100.000 novih radnih mjesta. Naša djeca i naše škole zaslužuju najbolje, a to podrazumijeva stručne, sretne, dobro plaćene učiteljice, nastavnike i profesorice sa sigurnom egzistencijom kojom se ne može predizborno manipulisati. Riješiti nešto što se gura pod tepih već skoro četvrt stoljeća bit će pravi izazov, ali i zadovoljstvo.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu