Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 08.08.2018. 11:42 |

UN traži od Izraela da dozvoli transport goriva u pojas Gaze

FENA Internet

JERUSALEM, 8. augusta (FENA) - Koordinator za humanitarnu pomoć Ujedinjenih nacija (UN) Jamie McGoldrick traži od izraelskih vlasti da odmah dozvole transport goriva i plina u Gazu čija nestašica utječe na funkcionisanje službi vodosnabdijevanja, zdravstva i sanitarija koje su od vitalnog značaja za stanovnike Gaze, navedeno je u saopćenju za javnost Ureda UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA).

- Ograničavanje transporta prijeko potrebnog goriva u Gazu predstavlja opasan čin, s ozbiljnim posljedicama na prava ljudi u Gazi. Životi dva miliona ljudi, od kojih polovinu čine djeca, su u pitanju. Neprihvatljiva je činjenica da su Palestinci u Gazi više puta lišeni najosnovnijih elemenata dostojanstvenog života – rekao je McGoldrick.

Od 2. augusta, izraelske vlasti su zabranile transport goriva u pojas Gaze, radi pooštravanja ograničenja na uvoz i izvoz što je uslijedilo nakon slične zabrane koja je trajala od 16. do 24. jula. Prema izraelskim vlastima, intenziviranije mjere dolaze kao odgovor na lansiranje zapaljivih zmajeva iz Gaze u Izrael, što je izazvalo veliku imovinsku štetu.

Gorivo, koje je dostupno i samo čeka na dozvolu za transport od izraelskih vlasti, neophodno je za pokretanje rezervnih generatora te za 46 kritičnih objekata širom Gaze kako bi se obezbijedilo funkcionisanje glavnih bolnica i odjela za vodosnabdijevanje i sanitaciju u naredna četiri dana.

Na oko 40 od ​​ukupno 132 postrojenja za vodovod i kanalizaciju, zalihe goriva su dovoljne za samo jedan do dva dana. Najmanje 1,2 miliona Palestinaca je u neposrednom riziku od mogućeg izlijevanja kanalizacije iz 41 fekalne crpne stanice u pojasu Gaze.
 
Bolnice i druge zdravstvene ustanove su primorane da smanjuju broj operacija, a pet bolnica se suočava s mogućim zatvaranjem u naredna tri dana, navodi se u saopćenju OCHA-a. Više od 1,6 miliona Palestinaca mogu trpiti zbog nestašice goriva u 54 glavne zdravstvene ustanove.

- Gazi očajnički treba dugoročnije rješenje kako bi se ovaj ciklus ponovljenih ili pogoršanih kriza mogao prevazići, uključujući i to da palestinske vlasti daju prioritet transportu goriva za osnovne usluge. Dok se to ne dogodi, Izrael mora promijeniti svoju odluku i dozvoliti uvoz goriva u Gazu, dok donatori moraju finansirati uvoz goriva za hitne slučajeve kako bi se izbjegli pojava i širenje bolesti te drugi veliki problemi javnog zdravstva - zaključio je McGoldrick, prenosi WAFA.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izlijevanje goriva iz puknute cijevi lokalne benzinske pumpe na teritoriji Kiseljaka

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Izraelska policija ubila u istočnom Jerusalemu državljana Turske

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel