Kultura     | 06.08.2018. 15:54 |

Predstavljen robot Robotičkoga tima s kojim će u Mexico City (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 6. kolovoza (FENA) - U Drugoj gimnaziji u Mostaru u ponedjeljak je upriličena prezentacija robota Robotičkog tima iz Mostara kojim se od 13. do 19. kolovoza predstavljaju na Svjetskom takmičenju iz robotike u Mexico Cityju.

Članovi prvog robotičkog tima, učenici Druge gimnazije Mostar, poziv na robotičku olimpijadu "First Global Challenge” pod palicom predsjednika Cetra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) iz Mostara i profesorom matematike i informatike u Drugoj gimnaziji Mostar Anesa Hadžiomerovića, dobili su u ožujku ove godine, a sprojektom krenuli prije nešto više od mjesec dana.   

Projekt je predstavilo nekoliko članova Robotičkoga tima, odnosno učenici Druge gimnazije Mostar, na čelu predsjednikom Cetra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) iz Mostara i profesorom matematike i informatike u Drugoj gimnaziji Mostar Anesom Hadžiomerovićem.

-Na ovom takmičenju sudjelovat će 190 zemalja svijeta i sve zemlje su dobile isti robotički kit gdje će moći koristiti samo te komponente za sklapanje robota, a sve  kako bi svi imali jednake šanse tijekom takmičenja. Sklapanje robota je bilo dosta teško jer nismo imali nikakve skice ili sheme kako da ih se sklopi te su to i za mene bile dodatne nove tehnologije pa sam radio i kući kako bih đacima prenio i obučavao ih, da bismo na kraju sklopili toga robota- objašnjava profesor i mentor Robotičkoga tima Druge gimnazije Anes Hadžiomerović

 

Po njegovim riječima u projekt je bilo uključeno više učenika ali tim koji ide u Mexico City broji sedam članova.

Riječ je o robotičkoj olimpijadi „First Global Challenge" koja se održava s ciljem podsticanja mladih da na inovativan način dođu do rješenja globalnih problema.

- Prošle godine je tema bila pročišćavanje voda, a ove godine je tema energetska učinkovitost. Dakle, naš robot koji smo mi sklopili treba da nosi energetske kutije i solarne panele i pokreče vjetrenjaču. A princip takmičenja nije samo da svako radi za sebe, nego tri zemlje se u timu takmiče protiv druge tri zemlje, i onda te tri pobjednice idu dalje i naredni krug se mijenjaju članovi tima - dodaje prof. Anes Hadžiomerović.

Ovim povodom, prvoj ekipi iz BiH koja sudjeluje na ovakvom prestižnom takmičenju iz robotike, na prezentaciji se obratio ministar obrazovanja i znanosti u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović.

- Čast nam je da u HNŽ-u imamo nadarene pojedince i nastavnike, a mi u Vladi smo vodeći računa kako smo i prošle godine godine imali kvalitetne sudionike u različitim svjetskim takmičenjima, ove godine unaprijed osigurali u županijskom proračunu stavku za ovakvu vrstu namjenu, a sve kako bi se financijski pomoglo timovima različitih disciplina da promoviraju našu državu u svijetu - kazao je ministar Hadžović.

Svi članovi Robotičkoga tima ističu kako su spremni za takmičenje te se zahvaljuju kako županijskoj razini tako i i višim razinama vlasti, posebno počasnoj konzulici BiH Nadine Karachi Estrada koja je također podržala ovaj projekat.

 Pogledajte http://www.fena.ba/video/2036

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1mku4I-ANjzR-_ENk80i7erlU9-G3myHD?usp=sharing

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel