Bosna i Hercegovina     | 02.08.2018. 14:12 |

Udruženja žrtava: Nekoliko puta smo se obraćali Ministarstvu u vezi Strategije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. augusta (FENA) - Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" su u otvorenom pismu ministru pravde Bosne i Hercegovine Josipu Grubeši, koji je jučer pozivao udruženja žrtava da  dostave primjedbe u vezi predložene revidirane Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, istakli da su se obraćali Ministarstvu nekoliko puta.

Prvi dopis Ministarstvu uputili 5. decembra 2017. godine, nakon što su doznali da se radi na doradi Strategije, što je, kako navode u pismu Grubeši, skrivano od javnosti.

- U ovom dopisu koje potpisuje sedam udruženja žrtava tražili smo od ministra Grubeše da nas kao zainteresiranu, oštećenu stranu uključi u proces izrade revidirane Strategije. Nikada se niti ministar, niti iko drugi iz Ministarstva nije se očitovao o ovom dopisu - navodi se u pismu. 

Također su istakli da su nakon uvida u nacrt revidirane strategije, Ministarstvu pravde uputili 5. februara primjedbe i prijedloge na nacrt strategije. Od ministarstva su, dodaju, prvenstveno zahtijevali da se u radnu grupu uključe eksperti prava sa univerziteta.

- Ministarstvo pravde nije se očitovalo ni na jedan od naših prijedloga, nego je nacrt uputilo Vijeću ministara na usvajanje - kazali su.

Dalje ističu da su udruženja žrtava od Vijeća ministara BiH tražila da se revidirana Strategija u postojećem obliku ne usvaja, nego da se vrati na doradu Radnoj grupi, u koju bi ovaj put bili uključeni eksperti i predstavnici žrtava, navodi se u pismu Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izrada Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u FBiH do 2027. godine

Predstavljena strategija za zaštitu djece i ugroženih kategorija u Federaciji BiH (VIDEO)

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo Prijedlog strategije zapošljavanja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu