Bosna i Hercegovina     | 27.07.2018. 13:53 |

Raguž: Postoji praznina koja omogućava manipulaciju pravosuđem

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Delegat kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž istaknuo je nakon današnje sjednice Doma naroda da već nekoliko mjeseci nakon odluke Ustavnog suda u BiH postoji pravna praznina koja omogućava jednu vrstu manipulacije s jednim od najvažnijih segmenata svake države, a to je pravosuđe.

- BiH nema dovoljno kapaciteta i instrumenata da se nosi s najtežim izazovima kao što su borba protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma, nemamo jednakost pred zakonom. Na žalost tu nismo imali usuglašeni prijedlog Vijeća ministara i vladajućih koji bi bio u skladu s evropskim standardima i vrijednostima i koji bi uvjerio i javnost, građane i ključne međunarodne strukture koji su prijatelji BiH, da BiH obavlja jedan dio svoje odgovornosti da bude dio odgovornog svijeta u nošenju s ovim velikim izazovima. Kako toga nema i imamo više opcija i prijedloga u igri, smatrao sam da je vrijeme da se prekine ta ping-pong situacija i takva vrsta neprincipijelnog natjecanja, već da se okrenemo prema zakonu za koji i Evropska komisija i ključne evropske zemlje smatraju da ispunjava evropske vrijednosti, da damo BiH šansu da se nosi s velikim bremenom i problemima - izjavio je Raguž.

Naglašava da će se „vrijeme destrukcije“ za BiH nastaviti ako se nešto ne promijeni.

- Mislim da nema više vremena za odgađanje jer idu izbori. Svako kalkuliranje oko ovih pitanja znači slabljenje institucija BiH, a pravosuđe treba biti najzdraviji dio od tri stupa vlasti - rekao je Raguž.

Osvrnuo se i na migrantsku krizu u BiH, gdje je po njegovom mišljenju stanje alarmantno.

- To nije samo moje mišljenje. Vidjeli smo jučer da su odgovorni ljudi, načelnici i vijećnici došli pred institucije BiH da jasno i dostojanstveno izraze stav, koji je posljedica dnevnog suočavanja s ogromnim problemima, a koji se odnose na smještaj, zdravstvenu zaštitu migranata i sigurnost. Imamo više od 9.000 migranata koji su ušli u BiH u zadnjih nekoliko mjeseci, a za 90 posto njih nemamo nikakve podatke - rekao je Raguž.

Dodaje da po službenoj informaciji na ističnim granicama BiH, s kojih migranti dolaze, radi po jedan graničar na 33 kilometra granice, a oglušavamo se o zahtjeve da se poveća broj policajaca, dok su zapadne granice hermetički blokirane, zbog čega migranti ne mogu iz BiH.

- Samo je pitanje dana kada sve to može eskalirti u mnogo teže sigurnosne izazove. Najmanje što možemo učiniti je održavanje zajedničke sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i svih nadležnih institucija, pa i ključnih predstavnika međunarodnih organizacija i institucija, jer ovo nije samo problem BiH - zaključio je Raguž.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu