Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 13:12 |

Multidisciplinarni pristup važan u postupanju sa žrtvama nasilja u porodici

FENA Saopćenje

LUKAVAC, 26. jula (FENA) - Jačanje multidisciplinarne koordinacije od izuzetnog je značaja u cilju adekvatnijeg pristupa žrtvama nasilja u porodici - ocijenjeno je na sastanku o temi "Unapređenje koordinacije i saradnje u kontaktu sa ženama prijaviteljicama i žrtvama nasilja u porodici".

Ovaj skup koji je okupio oko 50 učesnika organizirali su Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, Mediacentra Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK u Lukavcu, a sastanak je dio provedbe "Strategije za postupanja sa osobama koje dolaze u kontakt s tužilaštvima - podrška tužilaštvima u implementaciji medijske komponente".

Fokus sastanka bio je usmjeren na to da se kroz angažman i diskusiju različitih institucija i aktera, uključenih u postupanje i rad sa ženama i djecom žrtvama nasilja u porodici, rasvijetle izazovi i problemi s kojima se suočava ova ranjiva populacija građana.

Također, jedan od ciljeva je bio ukazati i na izazove i probleme s kojima se suočavaju institucije u radu na ovim pitanjima, kako bi se u najvećoj mjeri pronašao balans i jačala saradnja.

U namjeri da se izazovi i problemi s kojima se suočavaju žene prijaviteljice i žrtve nasilja i institucije koje s njima dolaze u kontakt, analiziraju detaljno i multidisciplinarno, na okruglom stolu je bilo prisutno oko 50 učesnika iz različitih institucija kao što su Sigurna kuća Tuzla, centri za socijalni rad s područja TK, MUP TK i Kantonalno tužilaštvo TK.

Nakon uvodnih izlaganja otvorena je diskusija svih učesnika te je doneseno niz zaključaka izuzetno važnih za djelovanje  institucija i jačanje koordinacije i saradnje u postupanju sa ženama prijaviteljicama i žrtvama nasilja u porodici, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uhapšeni u akciji FUP-a predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TK Senada Muhamedbegovića

'Šestorka' okrivljena za organizovanu trgovinu ljudima osuđena na ukupno 74 godine zatvora

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije