Bosna i Hercegovina     | 25.07.2018. 17:37 |

Migranti izmješteni u hotel „Sedra“

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 25. jula (FENA) – Prva grupa migrantskih porodica s djecom, koje su boravile u Bihaću i Velikoj Kladuši, danas je izmještena ili će biti u toku poslijepodneva na lokaciju Turističko – rekreativnog centra „Sedra“.

Iz Velike Kladuše već je transportovano 16 porodica sa 63 člana, dok  se ubrzo očekuje izmještanje i osam porodica s 47 članova iz Đačkog doma u Bihaću. Radi se o pretežno porodicama s djecom ranjivih kategorija.

Zadovoljstvo današnjim aktivnostima izrazio je koordinator Međunarodne organizacije za migracije Peter Van der Auwerart.

- Prije svega osigurali smo smještaj za ranjive kategorije, a znate u kakvim su uvjetima živjeli i u Velikoj Kladuši i u Bihaću. Ovim će se smanjiti pritisak na lokalno stanovništvo. Evropska komisija je osigurala sredstva i ugovor za smještaj  je potpisan na četiri mjeseca. U narednim danima završavat će se radovi za prihvat  porodica i vrlo brzo ćemo popuniti kapacitet „Sedre“ od 400 mjesta -  istakao je Auwerart.

U kompleksu „Sedra“ odmah je izvršen i medicinski pregled svih pristiglih ilegalnih migranata, a inače o njihovom zdravstvenom stanju brigu će voditi ekipe domova zdravlja u Bihaću i Cazinu, te „Ljekari bez granica“.

Osigurane su cisterne za vodu, tako da je privremeno riješen problem vodosnabdijevanja.

Do kraja sedmice bi trebalo biti uspostavljeno i redovno snabdijevanje pitkom vodom.

U narednim danima, u „Sedru“ će biti smještene još 24 porodice sa oko 200 članova. Oni će prema potpisanom ugovoru, na toj lokaciji boraviti do kraja oktobra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novi migranti stižu u Britaniju preko Lamanchea uprkos Sunakovim prijetnjama

Kuprešaković: Nezakoniti prelasci ili pokušaji prelaska državne granice povećani za gotovo 70 posto

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel