Bosna i Hercegovina     | 25.07.2018. 11:52 |

Reisu-l-ulema na poziv državnog sekretara SAD-a na konferenciji u Washingtonu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. jula (FENA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, na poziv državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pompea učestvuje u radu Konferencije o unapređenju vjerskih sloboda u svijetu koja se održava u Washingtonu.

Na konferenciji, čiji je domaćin državni tajnik Pompeo, učestvuju brojni svjetski zvaničnici među kojima su najistaknutiji svjetski vjerski lideri, ministri vanjskih poslova brojnih država i predstavnici nevladinih organizacija traga za konkretnim mjerama koje će pomoći promociji vjerskih sloboda širom svijeta.

Cilj trodnevnog skupa, koji je prvi ove vrste u historiji američkih administracija, je odrediti politike koje će doprinijeti promociji vjerskih sloboda i zaštiti prava na vjeru i uvjerenje, posebno manjinskih zajednica.

U svojim izlaganjima i susretima reisu-l-ulema Kavazović je govorio o izazovima s kojima se Islamska zajednica u BiH suočava u svome radu koji obuhvata ne samo domovinu Bosnu i Hercegovinu nego i domovinske zemlje: Srbiju (Sandžak), Hrvatsku, Sloveniju i bošnjačku dijasporu.

Posebno je naglasio sve češći govor mržnje koji se čuje od dijela bh. zvaničnika i njihovih istomišljenika u regionu te otvorenu i nesankcioniranu islamofobiju koja se sistematski hrani u javnom prostoru.

Reis Kavazović je ukazao i na problem nepotpisivanja ugovora IZ u BiH sa državom iako druge tradicionalne vjerske zajednice takav ugovor već imaju potpisan kao očit primjer diskriminatorne prakse.

Istakao je kako su vjerske slobode indikator općih sloboda jednog društva i nivoa njegove demokratičnosti te da vjerskoj diskriminaciji ne bi trebalo biti mjesta u modernim društvima, a posebno u Bosni i Hercegovini koja se još uvijek nosi sa posljedicama etničkog čišćenja i zločina genocida, javlja MINA.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel