Bosna i Hercegovina     | 19.07.2018. 08:05 |

Na vanrednoj sjednici Doma naroda PFBiH Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. jula (FENA) – Na vanrednom zasjedanju delegati Doma naroda Federalnog parlamenta danas bi se trebali izjašnjavati o jednoj tački dnevnog reda - Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Izjašnjavanje o navedenom zakonu bi trebalo biti po hitnoj proceduri, koju su sugerisali predlagači zakona: poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta BiH.

Ukoliko zakon bude izglasan u tom domu bit će omogućeno da stupi na snagu jer je nedavno jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu, pri čemu tom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Izrazili su stav da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Budući da je HDZ BiH protiv tog rješenja, Klub Hrvata bi u Domu naroda mogao potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi onda trebao odlučivati Ustavni sud FBiH.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji, kako navode predlagači, rješava probleme implementacije izbornih rezultata nakon Općih izbora u oktobru, a koji je nastao kao rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Britanski opozicioni Laburisti nanijeli težak udarac vladajućim konzervativcima na lokalnim izborima

Plenković: Na nove izbore nećemo ići sigurno, uvijek postoje kreativna rješenja

BiH prva u svijetu priznala status civilne žrtve rata djetetu rođenom iz zločina ratnog silovanja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel