Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 20:40 |

Otvorena ljetna škola o tranzicijskoj pravdi

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Studenti magistarskih i doktorskih studija iz brojnih zemalja svijeta, njih 26, okupilo se na 12. Međunarodnoj ljetnoj školi - Sarajevo 2018 kada će u okviru 11 dana imati priliku učiti o tranzicijskoj pravdi u postkonfliktnim društvima.

Na ceremoniji otvaranja škole nazvane "Uloga tranzicijske pravde u podizanju svijesti o ljudskim pravima i vladavini prava u postkonfliktnim društvima" istaknuto je da će različiti stručnjaci govoriti o ovoj temi, a neki od predavača su Doris Pack, Eibe Riedel, Marijana Toma, Marion Carrin i Miloš Bogičević.

Ovogodišnja ljetna škola prvi put je akreditirani program od Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a dekanesa Pravnog fakulteta Hajrija Čolić-Sijerčić naglasila je da je cilj ove škole istražiti efekte tranzicije na pravni sistem zemalja jugoistočne Evrope.

- Ljetna škola postaje svake godine sve veća i odlučni su da osiguraju akademsku izvrsnost. Nastojimo širiti znanja jer vjerujemo da tako imamo šansu učiniti svijet boljim mjestom za život, a samo zajednički možemo ostvariti ovaj globalni cilj - podvukla je.

Direktor Programa vladavine prava za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer, koji je organizator škole, Hartmut Rank podsjetio je da se od protekle ljetne škole dogodilo nekoliko važnih presuda za ratne zločine zbog čega je BiH dobro mjesto gdje se može razgovarati o tranzicijskoj pravdi.

Predsjednik Udruženja "Pravnik", koje organizira ljetnu školu, Almin Škrijelj kazao je Feni da je cilj okupiti mlade stručnjake pravnike kako bi se upoznali s tranzicijskom pravdom koja je u regionu još uvijek aktuelna zbog svega što su države prošle devedesetih.

U okviru ljetne škole učesnici će upoznati različite ličnosti iz BiH, bit će organizirana i posjeta Hercegovini te mjestima stradanja civila u Prijedoru i logoru "Omarska".

Međunarodna ljetna škola Sarajevo 2018 istražuje pojam tranzicijske pravde koji uključuje institucionalni odgovor na izazove tranzicije i prošlosti koji predstavljaju jedan od najvećih izazova BiH i zemalja regije.

On obuhvata i krivična gonjenja, državne i regionalne komisije za istinu, programe reparacija, suočavanja sa istinom, memoralizaciju, rod i tranzicijsku pravdu, rehabilitaciju žrtava i slično.

Ove godine 26 studenata dolaze iz Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Italije, Makedonije, Holandije, Rumunije, Srbije, Španije, Južne Koreje, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Rusije i Švicarske.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Schmidt: Dozvoliti mladima da više učestvuju u donošenju političkih odluka (VIDEO)

Schmidt: Dozvoliti mladima da više učestvuju u donošenju političkih odluka

Sutra u Sarajevu počinje godišnja ljetna škola prometne zajednice

Promo

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka