Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 11:51 |

Još 35 žrtava genocida će sutra naći smiraj u Memorijalnom centru Potočari

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica, te zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida bit će obavljeni sutra u Memorijalnom centru u Potočarima.

Predviđeno je da komemoracija počne u 11 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i obraćanjem zvanica, nakon čega će uslijediti odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida.

Vjerski program će početi učenjem Kur'ana, a predviđeno je i čitanje odlomka iz romana "Derviš i smrt", izvođenje ilahije, Inferna...

Nakon toga će uslijediti pripreme i klanjanje podne-namaza a potom i dženaza-namaza, koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.   

Iznošenjem tabuta od Musalle do mezarja gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, čitanjem njihovih imena, te učenjem na kaburu bit će završen i vjerski dio programa.  

Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida.

Među identificiranim žrtvama koje će biti ukopane ove godine su i četiri maloljetnika, a riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni.

Najmlađi među njima je Vesid Ibrić koji je imao 16 godina, koliko je imao i Feris Mehmedović.

Također, dva su sedamnaestogodišnjaka čiji će posmrtni ostaci biti ukopani ove godine u Potočarima - Muhamed Alić i Edin Burić.

Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para - Nijazije i Remzije Dudić.  

Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Remzija je bila trudnica u šestom mjesecu trudnoće.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen.

Ovo je do sada najmanji broj žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi u Potočarima.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.575 žrtava, a nakon sutrašnje zajedničke dženaze bit će 6.610 žrtava genocida koje su našle smiraj u Potočarima.  

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Općina Stari Grad izdvaja 50.000 KM za Memorijalni centar Potočari - Srebrenica

Nderitu: Memorijalni centar mjesto koje osigurava da genocid nikad ne bude zaboravljen i da se više nikada ne ponovi

Hasanović: Institucionalno sačuvati naše sjećanje na genocid

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu