Bosna i Hercegovina     | 09.07.2018. 14:52 |

Marti J. Bissell preuzela dužnost komandantice NATO Štaba Sarajevo

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Nova komandantica NATO Štaba Sarajevo Marti J. Bissell preuzela je  danas dužnost od dosadašnjeg komandanta i brigadnog generala Roberta A. Hustona.

Tom prilikom na svečanosti u Sarajevu poručila je da će raditi na tome da pomogne Bosni i Hercegovini da ostvari stabilnu, sigurnu i prosperitetnu budućnost.

- NATO je posvećen BiH još od '90-ih godina. To mi govori da su NATO i BiH sarađivali u dobrim, kao i ne tako dobrim vremenima, da su izgradili povjerenje i da imaju visok nivo saradnje. Ja ću nastaviti graditi ovo snažno partnerstvo i raditi sa vama prisutnima i građanima širom zemlje da bi svijet bio sigurnije mjesto za generacije koje dolaze – kazala je Bissell.

Njeno opredjeljenje je izgrađivanje uzajamnog poštovanja, povjerenja i učešća u otvorenom i iskrenom dijalogu.

Zahvalila je generalu Hustonu smatrajući da ga neće biti lako zamijeniti na funkciji komandanta NATO Štaba u Sarajevu jer je „predani zagovornik Oružanih snaga BiH, kao i cijelog regiona Balkana“.

- Drago mi je što mogu reći da danas odlazim sa još većim osjećajem optimizma i vjere u ljude ove divne zemlje, uz saznanje da je zajednički rad ključ promjene. Htio bih zahvaliti ministrici odbrane BiH Marini Pendeš i njenim zamjenicima na napornom radu i podršci tokom protekle godine. Naš napredak ne bi bio moguć bez njihovih nastojanja – rekao je Huston.

Jedna od najljepših stvari u obnašanju dužnosti bila je prilika da „radi rame uz rame sa pripadnicima Oružanih snaga BiH“, koji ga, kako kaže, uvijek iznova impresioniraju svojim profesionalizmom.

- Zaista bih s ponosom služio zajedno s njima bilo gdje na svijetu. Poruka bh. građanima je da ću pratiti vaš napredak sa velikim zanimanjem i uvijek ću vas kao vaš ambasador predstavljati ostatku svijeta u najboljem svjetlu  – naglasio je Huston, dodajući da nikada neće zaboraviti gostoprimstvo, hranu i divne pejzaže koje je doživio u Bosni i Hercegovini.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brigadna generalica Pamela L. McGaha sastala se s predstavnicima George C. Marshall centra

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

McGaha odala priznanje spasiocima i građanima BiH zbog nesebične pomoći Turskoj

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel