Kultura     | 09.07.2018. 11:24 |

Dvije izložbe pripremljene za publiku Umjetničke galerije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) – U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u utorak i četvrtak bit će otvorene dvije nove izložbe, i to izložba skulptura "A Question of Balance" akademskog kipara Enesa Sivca i izložba "Zbirka u zbirci: Mirko Komosar" u okviru koje će biti predstavljeno 250 djela iz fundusa Umjetničke galeriji BiH.

Rješavajući pitanje balansiranja formi Sivac na izložbi "A Question of Balance", koja će biti otvorena u utorak, predstavlja radove iz više ciklusa, a prednost daje liniji koja postaje osnovni nosilac forme.

Izložba "Zbirka u zbirci", koja će biti otvorena u četvrtak, dio je fundusa Umjetničke galerije BiH otkupljenog 1971. godine iz privatne kolekcije sarajevskog zubara Mirka Komosara.

Zbirku čini 250 slika, skulptura, crteža i grafika bosanskohercegovačkih, jugoslovenskih, stranih i nepoznatih umjetnika, poput Ljube Babića, Berte Baruh-Kamhi, Vladimira Becića, Adele Ber-Vukić, Jovana Bijelića, Vlahe Bukovca, Voje Dimitrijevića, Nevenke Đorđević-Tomašević, Roberta Frangeša Mihanovića, Koste Hakmana, Otona Ivekovića, Paje Jovanovića, Gabrijela Jurkića, Ante Kostovića, Lujze Kuzmić-Mijić, Ljube Laha, Franje Likara, Celestina Medovića, Karla Mijića, Marija Mikulića, Omera Mujadžića, Romana Petrovića…

Iako su djela iz kolekcije do sada izlagana na brojnim izložbama, ovo je prvi put da se Zbirka Mirko Komosar u cijelosti predstavlja javnosti, najavljeno je iz Umjetničke galerije BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

U srijedu drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma-Sarajevo Tourism Summit

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel