Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 23:15 |

U Međugorju završen Drugi kongres Mreže vjernica MRV-a u BiH  

FENA Ivan Crnjac

 

MEĐUGORJU, 5. srpnja (FENA) - Drugi kongres Mreže vjernica Međureligijskog vijeća (MRV) u Bosni i Hercegovini (BiH) završen je danas u Međugorju.

Na četverodnevnom kongresu je sudjelovalo više od stotinu žena vjernica iz BiH raznih vjeroispovijesti. 

Na Kongresu je usvojena i platforma za strategiju Mreže vjernica MRV-a BiH o ciljevima i načinima odgoja za međureligijski dijalog i građansko društvo. 

Neki od zaključaka strategije su da zajedničke vrijednosti u odgoju odraslih i djece trebaju biti ljubav, poštovanje i obrazovanje, da odgoj treba biti tema na satima razredne nastave, vjeronauka, kulture življenja i drugih predmeta, te da se u školi, pored obrazovne, treba pojačati i odgojna komponenta. 

Odgoj treba biti zasnivan na slušanju, odnosno, razvoju životnih vještina, u obiteljima vjernika, u odgoju djece važni su izvori naših religija i roditelji kao model ponašanja te je potrebno mlade odgajati za različitost, čak i tamo gdje nema drugih u velikom broju, putem razbijanja predrasuda o "drugom" i "drugačijem", istaknuto je u zaključcima.

Također je navedeno da se socijalna rekonstrukcija društva treba odvijati kroz odgoj za iskrene i odgovorne pojedince, koji imaju pozitivan odnos prema pripadnicima drugih vjeroispovijesti i djeluju kroz humanitarni rad. 

 “Vjera treba biti naš put, ne nešto usputno, to je način za otkrivanje našega smisla”, stoji u zaključcima te se dodaje kako je proces opraštanja ključan za razvoj zdravog pojedinca te da se tako razvija i duhovna inteligencija kao realizacija najvećeg postignuća ljudskog bića.

 Također, dodaje se kako strategija odgoja treba predstavljati zajedničko djelovanje na razumijevanju nasilja i nenasilja te razvoj empatije i razvoj vještina za nenasilje. 

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Otvaranje hodočasničke staze Camino Međugorje

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Na 'Mladifestu' u Međugorju očekuju mlade iz cijeloga svijeta, program će se prevoditi na 18 jezika

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel