Svijet     | 04.07.2018. 08:56 |

Turska proširila predsjedničke ovlasti

FENA Internet

ISTANBUL, 4. jula  (FENA) - Turska je u srijedu objavila dekret kojim se prebacuju neke ovlasti na predsjednika države, u skladu s prelaskom na izvršni predsjednički sistem koji je rezultirao prošlomjesečnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima. 

Dekret, objavljen u službenom listu, uvodi promjene u zakonima koji datiraju od 1924. do 2017. godine, prebacujući ovlasti premijera i vlade na ured predsjednika.

Na referendumu prošle godine Turci su tjesnom većinom glasali za prelazak na sistem izvršnog predsjedništva. Ta politička promjena utkana je u trijumf predsjednika Tayyipa Erdogana na izborima održanim 24. juna.

Ured premijera bit će ukinut, a Erdogan će biti u stanju da formira vladu i regulira rad ministarstava bez parlamentarnog odobrenja. 

Vlada je objavljivala dekrete zaobilazeći parlament otkako je uvedeno vanredno stanje nakon propalog pokušaja vojnog udara u 2016. Erdogan je obećao ukinuti vanredno stanje nakon izbora. 

Promjene navedene u posljednjem dekretu stupit će na snagu kada Erdogan položi zakletvu 8. ili 9. jula, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska vojska ubila 32 člana PKK

Bosanskohercegovački ministri za obrazovanje u radnoj posjeti u Turskoj

Novozelandski ministar vanjskih poslova Peters: Želimo mir u Gazi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel