Kultura     | 27.06.2018. 10:59 |

Protokolom reguliran model učešća BiH na Venecijanskom bijenalu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27.juna (FENA) – Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i entitetski ministri nadležni za kulturu Dane Malešević i Zora Dujmović potpisali su u Banjoj Luci Protokol o modelu učešća Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti i Venecijanskom bijenalu arhitekture za period 2017.-2019.godina.

Osmanović je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o trajnom predstavljanju Bosne i Hercegovine na jednom od najznačajnijih svjetskih kulturnih događaja.

- Protokol se zaključuje na period od tri godine, te podliježe automatskom produžavanju za naredni period od tri godine ukoliko ga jedna strana potpisnica pisano ne otkaže. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Herecegovine finansira najam prostora u Veneciji u kojem bi bio lociran Paviljon Bosne i Hercegovine, te režijske troškove i tehničko osoblje Paviljona tokom trajanja predstavljanja na Bijenalu – pojasnio je Osmanović.

Iskazao je spremnost Ministarstva civilnih poslova da u okviru svojih nadležnosti maksimalno podrži provođenje ovog dogovora

Protokolom je predviđeno da ministarstvo kulture iz čijeg je entiteta institucija koja je organizator projekta predstavljanja Bosne i Hercegovine na Bijenalu, finansira pripremu izložbe, produkciju rada i transport izložbe, osiguranje, izdavanje kataloga, boravak komesara, kustosa, umjetnika kao i štampanje svih pratećih materijala i oglašavanja, kao i svih ostalih troškova koji budu neophodni u cilju uspješnog predstavljanja Bosne i Hercegovine na Bijenalu.

Strane potpisnice su saglasne da, predstavnik na Bijenalu bude svaki put iz drugog entiteta za svako od Bijenala koja su predmet Protokola, s tim da isto ne mora  biti striktno ukoliko se dogodi situacija zbog koje to nije moguće iz opravdanih razloga. U slučaju opravdane nemogućnosti entitetsko ministarstvo kulture će blagovremeno obavijestiti Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine o istom, kako ne bi izostalo predstavaljanje Bosne i Hercegovine na Bijenalu za tu godinu.

S ciljem uspješnog učešća Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine formirat će, kako je saopćeno, savjetodavno tijelo za praćenje učešća Bosne i Hercegovine na Bijenalu u čiji sastav će ući po jedan predstavnik Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu