Bosna i Hercegovina     | 26.06.2018. 14:12 |

U Donjem Vakufu promovirana knjiga o dovištima na području Travničkog muftijstva

FENA Mevlida Ridžal

DONJI VAKUF, 26. juna (FENA) - Knjiga "U potrazi sa svetim-Dovišta na području Muftijstva travničkog", dr. Elvira Duranovića, naučnog saradnika u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu, promovirana je  u Donjem Vakufu u okviru programa „508. Dana Ajvatovice“.

- Knjiga je od izuzetne važnosti za poznavanje naše duhovne, kulturne i historijske prošlosti, a govori o duhovnom kontinuitetu Bošnjaka u ovim krajevima. Pisana je stručno, studiozno i naučnim metodama koje odgovaraju tematici. Autor je veoma uspješno prikazao naš duhovni razvoj od ilirskog vremena do modernog islamskog doba - kazao je predstavljajući knjigu prisutnima prof. Husein Čepalo.

Recenzije za knjigu, koja sadrži 480 stranica s tekstovima o dovištima i svetim mjestima gdje se okupljaju Bošnjaci, potpisuju akademik Enes Karić i prof. dr. Ahmet Alibašić.

- Kao nekog ko se bavi istraživanjem naše duhovne historije prošlosti zanimalo me kakvi su korijeni Ajvatovice i drugih duhovnih središta na kojima se Bošnjaci stoljećima okupljaju. Zato sam na Fakultetu islamskih nauka upisao doktorat, a moja doktorska teza bila je „Dovišta na području Muftijstva travničkog“. Pokušao sam predstaviti sva molitvišta i dovišta i pokazati duhovnu historiju Bošnjaka - kazao je autor knjige.

U svojoj knjizi Duranović je, između ostalog, pisao o tome da li su dovišta sveta mjesta muslimana u BiH, o metodologiji za prepoznavanje staroslavenskih svetišta, porijeklu učenja dova pored mezarja evlija i dobrih ljudi, sinkretističkim elementima u obredu kišnih dovišta, turbetima Ajvaz-dede, Hasana Kafije Pruščaka, Torlak-Alije, Đerzeleza Alije, Ibrahim-dede, Ismail-dede i, općenito, posjećivanju turbeta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Mostaru promovirana knjiga 'Primjena opće pripremnih vježbi'

Damir A. Saračević u Sarajevu predstavio knjigu 'Recept za jedinstvo različitosti'

Predstavljena knjiga 'Antikoagulacijska i antitrombocitna terapija u kardiologiji' Jasmina Čaluka

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel